Човек се тетовирао и пре 5.000 година!

Најстарије тетоваже на свету откривене су на египатским мумијама старим чак 5.000 година.

Тетоваже дивљег бика и берберске овце (врста дивље козе) пронађене су на надлактици мушке мумије, док су на рамену и надлактици женске мумије пронађени мотиви у блику латиничног слова С, објављено је у стручном часопису посвећеном археологији Journal of Archaeological Science, преноси Би-Би-Си.

Ово откриће побило је раније доказе како су прве тетоваже рађене пре 1.000 година у Африци. Такође је превазиђено уверење да су само жене тетовиране у Египту 3100. године пре нове ере.

„Тетовирани симболи су заиста невероватни“, рекао је један од главних археолога на пројекту истраживања египатских мумија Данијел Антоан.

Антоан је објаснио како су тетовиране животиње на мушкој мумији, нарочито бик, вероватно асоцирале статус, моћ и полну зрелост особе.

Бик и берберска овца били су често заступљени симболи у уметности древног Египта. С друге стране, симболи у облику латиничног слова С, на тетоважи на женској мумији, највише су коришћени као декорација на керамици у то доба.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво