Американац украо палац глиненог војника, Кина за оштру казну

Кинеске власти затражиле су оштру казну за мушкарца који је на изложби у САД украо палац глиненог војника, фигуре старе више од 2.000 година и вредне 4,5 милиона долара.

Овај војник је једна је од десет таквих фигура позајмљених Институту „Френклин“ у Филаделфији, објавила је Синхуа, преноси Хина.

Прошле недеље 24-годишњи Мајкл Роана оптужен је за крађу и скривање вредне уметнине, а пуштен је касније уз кауцију.

Према судским документима, Роана је на изложби прво направио селфи са фигуром тако што је обгрлио око рамена глиненог војника, а потом му откинуо палац, ставио га у џеп и отишао.

Дан касније, преко Снепчета је свом другу послао фотографију украденог палца.

Четири недеље касније, специјални тим ФБИ-ја га је нашао у његовом дому у Беру, у савезној држави Делавер.

Глинени ратници, познати и као војска од теракоте и ратници сенке, представљају један од најважнијих археолошких проналазака у Кини.

Колекција обухвата више од 7.000 скулптура војника и коња направљених од глине, пронађених 1974. године у гробници првог кинеског цара Ћин Шу Хуанга из 3. века пре нове ере.

Све скулптуре су у природној величини и свака је јединствена, што значи да не постоје две исте.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво