Бечка „Кућа мора“ добила нову атракцију

У највећем акваријуму у Аустрији, тзв. „Кући мора“ у Бечу, отворен је нови, још већи акваријум испуњен морском водом са тунелом за посетиоце. Урађена су и два панорамска лифта као и видиковац на 10. спрату са погледом на центар аустријске престонице. Нови акваријум један је од највећих на свету, а водени свет 24 часа опслужује око 30 специјализованих ронилаца биолога.

Укупни трошкови доградње акваријума су око шест милиона евра, а посетиоци могу да виде 10.000 животиња и риба на 4.000 квадратних метара.

Посебно су издвојене океанске зоне са свим особеностима морског дна. У великим акваријумима на 7. и 8. спрату можете видети реалан приказ морског дна са свим облицима флоре и фауне.

Интересантно је да рибе овде живе у природни условима, што значи да неке мање могу да буду плен већих грабљивица, али и за то постоји решење.

„Ако сваког дана дате довољно хране неће бити међусобног истребљивања. Рибе се хране 10 пута на дан, а посебну пажњу поклањамо грабљивицама као што су ајкуле јер оне немају осећај ситости па их хранимо на разне начине. Навикле су да у одређено време на два три места добију добију довољно свеже рибе и са њима немамо проблема“, истиче биолог Михаел Кох.

Иза зидова акваријума налази се систем пумпи, мањих акваријума, где се гаје млађ и биљке. Преко 50 одсто живог света обнавља се из сопствених акваријума.

Ту су и два велика парка који дочаравају Амазон и тропске шуме. Животиње су овде слободне тако да може да вам се деси да мајмуни украду наочаре и баце их крокодилима.

„Наша девиза је да све што није опасно по публику може бити на слободи. Ипак, препоручујемо да вредније ствари оставите у гардероби“, додаје Кох.

Поред риба у овом свету постоји и највећа збрика живих рептила у Европи од око 3.000 паукова, гуштера и змија.

Овде можете видети све врсте кобри, зелену мамбу, питона и анаконду. Овај свет који живи у солитеру на 10 спратова служи и као учионица аустријским биолозима који не морају да прелазе далек пут да би проучавали ретке врсте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво