Само исправни олдтајмери могу у Србију

Измењена је Уредба о увозу моторних возила, а најважнија новина је то да се сваки аутомобил старији од 30 година сада аутоматски сматра олдтајмером и може да се увезе без обзира на то што не испуњава „евро 3 стандард“. Новина је и што таква возила морају бити у исправном стању.

Постоје одређена нова ограничења. Возило мора бити од историјског значаја, колекционарски примерак или регистровани олдтајмер из земље одакле се увози.

Возила морају бити произведена пре 30 и више година, очувана и одржавана у оригиналном и исправном стању и својеврстан су материјални споменик техничке културе, традиције и друштвеног наслеђа.

У Музеју аутомобила постављају питање како оценити да ли је неко возило 100 одсто исправно, а има 30 година.

„Ко ће то да утврди? Не може један 'форд Т' који има кочнице само на задњим точковима да иде на ваљке, тако да ће ова уредба морати да претрпи неке измене чисто из практичних разлога. Требало је да буде мало више консултација око тога“, истакао је Братислав Петковић из Музеја аутомобила Београд.

Правила су иста као за сва друга путничка возила. Царина се не плаћа уколико је аутомобил произведен на територији Европске уније, а порез је 20 одсто. Проблем је како ће се процењевати вредност аутомобила, односно основица за порез.

„Ти аутомобили, то је оно што економисти зову афектациона вредност јер за некога не вреди ништа, а за колекционара вреди. Углавном Музеј има перформансе, има и људе стручне који могу да то ураде сасвим коректно“, објаснио је Петковић.

После нових правила поставља се питање ко ће моћи да испуни све услове за увоз, кажу у Музеју аутомобила и додају да наши људи већином увозе старија возила која су за поправку и која тек треба сређивати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи