Поларни медведи изумиру за 30 година?

Највећи копнени месождери на свету, поларни медведи, изумреће у наредних 30 до 40 година, предвиђа једна студија из 2013. године.

Поларни медведи изумиру за 30 година? Поларни медведи изумиру за 30 година?

Судбина поларних медведа је, преноси Глас Америке, у директној вези са климатским променама и губитком леда на Арктику, који је њихово главно ловиште.

Најједноставнија формула за мршављење је: једите мање и изгубићете килограме. Ново истраижвање међутим, показало је да та једначина исто тако делује и на светску популацију поларних медведа.

„Морају да улове барем једну фоку сваких пет до десет дана, то је само за преживљавање. Уколико то не успеју, губе на тежини, што онда утиче на друге ствари попут њиховог здравља, репродуктивног капацитета, итд“, наводи амерички истраживач Џорџ Дарнер.

Климатске промене, које су настале као последица људских активности, значе смањивање санти леда и краћи период сезоне лова, а све то значи да медведи морају да уложе више енергије да би дошли до хране.

„Али ако смањимо тај период, рецимо ако се лед топи раније током лета, онда измичемо тло под ногама поларним медведима, и они више немају платформу за лов на фоке“, објашњава Дарнер.

Ново истраживање, објављено у часопису Сајенс (Science), темељи се на подацима које су истраживачи сакупили посматрајући снимке забележене камерама које су поставили, а на којима се види како медведи проводе сезону лова.

„Виде се медведи који прелазе преко замрзнутог мора, види се како припремају рупу из које би требало да улове фоку, види се како роне кроз танак лед јурећи фоке испод воде, и из перспективе медведа види се како фока одлази“.

Истраживање је, како се наводи, такође показало да медведи током сезоне лова, када би требало да се гоје, заправо губе 10 одсто телесне тежине.

„Биће горе, пре него што буде боље. Лоша је ситуација за поларне медведе, што би могло да има утицаја и на нас, људе“, сматра Дарнер.

У најмању руку, упозорава овај истраживач, непосредно су угрожени мањи медведи, биће мање младунаца, што значи и дугорочни статус угрожене врсте за поларне медведе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво