Египат, откривени остаци непознате врсте диносауруса

Из Египта је стигла вест о открићу остатака до сада непознате врсте диносауруса, који је живео пре 100 милиона година, само неколико дана након вести о открићу египатске гробнице високе свештенице старе 4.400 година.

Крајем мезозоика дуговрати биљојед настањивао је област, коју је тада прекривала џунгла. Она се знатно разликује од онога што је др Хешам Салам и његов тим дипломаца затекао када је почео са истраживањем подручја 2013. године.

Тим је пажљиво ископао кости вилице, ногу и остале фосиле и донео их у Палеонтолошки центар за проучавање кичмењака на Универзитету у Мансури, пренео је Глас Америке.

Пронађени део скелета указивао је на сличност анатомије диносауруса са европским џиновима из истог периода, што је у супротности са теоријама да су афрички диносауруси били комплетно изоловани током мезозоика. Истраживачи се надају да се испод песка крије још открића.

„Са сигурношћу можемо рећи да је ове диносаурусе нешто ловило. Као и у сваком екосистему, уколико бисмо отишли у џунглу пронашли бисмо лава и жирафу. Значи, пронашли смо жирафу, али где је лав? То је оно што ћемо покушати да откријемо“, објаснио је вођа тима Хешам Салам.

„Жирафа“ је названа Mansourasaurus Shahinae, по универзитету са ког долази истраживачки тим и једном од оснивача палеонтолошког одељења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи