Мајстор шупљег дубореза из Медвеђе

Архитекта по занимању, уметник по осећању, Небојша Јакшић из Медвеђе израђује уметничка дела ретком техником шупљег дубореза. Није много излагао, али готово да свака кућа или локал у Медвеђи има његову слику која на први поглед, због игре светлости, изгледа као фотографија.

Затекли смо га на бини Дома културе у Медвеђи. Небојша Јакшић недавно је постао директор ове установе. Има пуно посла. Треба ствари поставити на своје место.

„Кренули смо поново од нуле јер овде немамо основне услове за рад“, објашњава Небојша Јакшић, директор Дома културе у Медвеђи.

Завршио је архитектуру, а док се дуго премишљао око теме за дипломски рад сазнао је за шупљи дуборез. Од тада је његов свет овде у његовој малој гаражи. Од шперплоча прави невиђене ликове. Права мала уметничка дела.

„Кад се ово исече онда се ради подлога. Ово се ради на шпер-плочи због тога што нема деформација“, каже Јакшић.

Од своје моделарске тестере, коју је набавио пре десетак година, се не одваја. А за рад на овој тестери потребна је пуна концентрација.

„Ови ножеви су једног до три милиметра, врло су оштри и врло опасно гурнути руку испод. Кажу ми људи да имам живце, а можда и немам па је ово контраст неки“, истиче Јакшић.

Небојша није много излагао, али његови радови се могу видети у скоро свим домовима и локалима у Медвеђи где на први поглед због игре светлости и сенке имате утисак да је у питању само фотографија.

„Ко год да је ушао овде, прво је погледао слике, наравно, мислио је да су фотографије. Као што видите и сами радови су предивни“, каже Горан Савић, власник локала.

Небојша Јакшић је велики заљубљеник и у кошарку. Хтео је да игра у Звезди или Партизану. Али живот га је одвео на другу страну. Живи у Медвеђи јер зна да је провинција пре свега духовна одредница.

Нада се да ће ускоро у неком од београдских позоришта уприличити изложбу са ликовима наших познатих глумаца који су се преселили у вечност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара