Балканско царство сирева, на менију и сладолед од пармезана

У Београдском Дому омладине отворен је седми Балкански фестивал сира на коме учествују излагачи аутохтоних сирева из Србије и региона, али и Француске и Италије. Изложени су и производи од сира, вина и разноврсни деликатеси који се слажу са сиревима. Организатори кажу да су сваке од претходних седам година имали по више хиљада посетилаца.

Једна од атракција сајма је паста спремљена у италијанском пармезану који се фламбира италијанском лозовом ракијом – грапом.

„Не треба да се осети укус као да пијете ракију, већ само тај шмек да допринесе укусу. Пре него што је готова, паста се убаци у котур пармезана и онда се све то измеша заједно са тим сиром, и један укус упије други и добијете специјалитет“, каже Бошко Ранковић, кувар у „Аги паста веј“.

Поред 40 произвођача сирева, представљени су и производи који иду уз сиреве.

„Имамо први пут хлебове са сиревима, имамо сладоледе од сирева, италијанске горгонзоле, сладоледе од пармезана“, рекао је организатор фестивала Срба Јовановић.

Са Цетиња, уз крављи и овчји сир, стигла је и пршута.

„Имамо у комаду, а имамо и резану. Резана вам је млађа, 1.500 динара а 1.800 динара је старија, она има две до три године“, каже Драгана Радоњић.

Из Неготинске крајине дошли су специјалитети од мангулице и вино.

„Имамо једну белу бордо купажу 'семијона' и 'сувињона', 'шардоне барик' девет месеци и 'пиноа прокупца' и 'мерлоа“, представља своје производе Неготинац Бобан Фунза.

Улазница кошта 250 динара, а посетиоцима је омогућено дегустирање готово свих изложених производа.

На Балканском фестивалу сира који је отворен данас у Дому Омладине можете пробати више од 300 врста сирева, а сутра ће бити организовано и такмичење за најбољи о којем ће одлучивати посетиоци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво