Поново раде биоскопи у Саудијској Арабији

У Саудијској Арабији је недавно поново омогућено приказивање анимираних филмова за децу у биоскопима. На тај начин је укинута забрана уведена пре 35 година. То је део реформи у тој земљи које заговара престолонаследник Мухамед бин Салман.

Више десетина деце, у пратњи родитеља, поново је похрлило у биоскопе у Ријаду. За многе је то први пут да могу да гледају анимиране филмове, а како се најављује, први стални биоскопи могли би бити отворени наредног месеца. Посетиоци, посебно деца, одушевљени су.

„Желим да видим све јер је ово нешто ново за Саудијску Арабију. Надам се да ће ускоро бити приказани сви филмови – акциони, љубавни, комедије, уз Божију вољу“, каже једна Саудијка.

Биоскопи су забрањени почетком 80-их под притиском исламиста, пошто се саудијско друштво окренуло веома конзервативном облику вере који је обесхрабривао забаву и мешање мушкараца и жена на јавном месту.

Али, реформе саудијског престолонаследника су ублажиле многа ограничења, пошто власт покушава да смањи зависност земље од извоза нафте и развије друге индустријске гране. Неки љубитељи филма, ипак сматрају да је до промене ситуације морало доћи много раније.

„Сада је забавније, допадају ми се ове реформе, можемо другачије да проводимо викенде. Иако је одлука власти веома касно спроведена, ипак, хвала Богу да је до овога дошло“, истакао је један Саудијац.

У оквиру реформи у Саудијској Арабији већ је омогућено организовање концерата, приказивање комедија, а жене су прошле године први пут добиле дозволу да возе. За сада власти пројекције организују у привременим просторима као што су културни центри.

„Немамо још инфраструктуру, биоскопе, па покушавамо да искористимо предности алтернативних објеката“, објашњава организатор пројекција Мамдух Салим.

Саудијске власти очекују отварање 300 биоскопа до 2030. године, изградњу филмске индустрије за коју се надају да ће допринети са 24 милијарде долара националној привреди и упослити за стално 30.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи