Рестаурација фијакера старих у Сомбору

Град зелених бођоша, богате историје и старих заната, једна је од најпосећенијих туристичких дестинација. Ипак, прва асоцијација на Сомбор је фијакер. Данас су само ретки у употреби, иако их је на овом подручју остало око 150. Ретки су и они који желе и умеју да их поправе, или направе нове. Двојица сомборских занатлија кажу да су – ма којим послом се бавили – за успех пресудни љубав и посвећеност.

Александар Недељковић власник је једине регистроване радионице за рестаурацију фијакера у Сомбору. Све је почело пре много година када је помагао пријатељу.

„Памтим једну комплентну рестаурацију. Од фијакера је само гвожђе остало. Породица из Косјерића је желела да га рестаурирам. Био је то један стари, женски отмени фијакер. По причи из пратње краљице Марије“, прича Александар Недељковић.

До сада је кроз његове руке прошло око 50 фијакера. Занимљиво је да је најмање муштерија из Сомбора, а највише из Западне Србије. Сваки фијакер је, каже, аутентично уметничко дело. Када кренете да га растављате, упознате и навике самог власника.

„Има сачувано пакло цигара 'зета', тадашња коју је власник пушио и сачувао је у фењеру да му не би испала. И читао је 'Политику' коју сам тада пронашао, издање из неке 1950. године“, додаје Александар

Љубав према сличном занату гаји и породица Ђуран. Више од једног века праве опрему за коње.

„Још увек учим, стално човек учи. Оно што је мени мој отац говорио да је најважније, то да када завршим неки производ увек погледам и видим да ли сам првенствено ја задовољан. Ако јесам, онда су велике шансе да и муштерија буде задовољна“, објашњава Никола Ђуран, власник сарачке радње у Сомбору.

Седамдесетих година стигла им је посебна поруџбина.

„Отац је радио за ергелу Карађорђево, и један пар амова које је он направио, председник Тито је поклонио енглеској краљици, 1972. године када је она била у посети тадашњој Југославији“, додаје Никола Ђуран.

Машине и алати с којима ради су махом стари цео век. Најстарија машина за шивење је енглески „ланчестер“ из 1914. године која је још увек у функцији, па му је жеља да направи и музеј.

Најсрећнији је, каже, што има ко да га наследи – син Дарко који је већ сада, његова десна рука.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи