Шта доноси одлука ЕП о померању сата

Одлука Европског парламента о томе да би требало укинути летње померање казаљки на сату према првим тумачењима не значи аутоматско укидање летњег рачунања времена за све чланице ЕУ, него ће оне саме моћи одлучивати о томе.

Резолуције ЕП нису обавезујуће за Комисију и Савет Европе, оне су само притисак на та тела да донесу одређену одлуку, преноси хрватски портал Индекс.

„Резолуција ће само укинути усклађеност рачунања времена у целој ЕУ и вратити ту тему назад земљама чланицама. Земље чланице моћи ће слободно да одлуче да задрже летње време или ће га укинути“, наводи се у саопштењу.

Неки европарламентарци сматрају да би државе требало да имају право да одаберу време које ће задржати, односно да се могу одлучити и за трајно летње рачунање времена. Други пак упозоравају да ће самосталност у одлучивању створити проблеме за унутрашња тржишта.

Како је за портал Индекс навела хрватска представница у ЕП Биљана Борзан најбоље би било када би се донело уједначено решење за целу ЕУ.

„Проблем је у томе што нису потребе свих земаља једнаке. На пример, у земљама на северу Европе дани почињу неколико сати касније ујутру него у Хрватској или Грчкој. То пак значи, сасвим легитимно, да ће свака вући на своју страну па ће бити тешко договорити се. А ако се не договоре, ако Европа по рачунању времена буде личила на леопардово крзно, биће хаоса, проблема у ваздушном превозу, трговини и слично. Већ и овако, са три временске зоне, имамо проблема“, објаснила је Борзанова.

Ненад Јарић Дауенхауер у тексту подсећа да многи струцњаци истичу да је летње рачунање времена застарела идеја која је неког смисла имала у време када су се у вечерњим сатима користиле свеће, али не и данас.

Бројна истраживања су међутим показала да оно нема неких озбиљних утицаја на потрошњу енергије, ако уопште има икаквих.

Дмитриј Медведев је 2011. године, као тадашњи председник Русије, најавио укидање померања казаљки на сату из здравствених разлога. Ипак, одлучио је да нови стандард за Русију буде летње, а не зимско рачунање времена. Међутим, Дума је 2014. године одлучила да стандардно време буде природно, зимско рачунање времена.

У последње време аргумената који говоре о уштеди енергије све је мање, такође све је више доказа да померање сата узрокује здравствене проблеме због поремећаја у спавању.

Постоје различите терорије према којима померање казаљки на летње рачунање утиче на број саобраћајних несрећа, да чешће људи страдају на послу, као и да у прва три дана од преласка на летње рачунање број срчаних удара расте пет одсто.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво