Шта доноси одлука ЕП о померању сата

Одлука Европског парламента о томе да би требало укинути летње померање казаљки на сату према првим тумачењима не значи аутоматско укидање летњег рачунања времена за све чланице ЕУ, него ће оне саме моћи одлучивати о томе.

Резолуције ЕП нису обавезујуће за Комисију и Савет Европе, оне су само притисак на та тела да донесу одређену одлуку, преноси хрватски портал Индекс.

„Резолуција ће само укинути усклађеност рачунања времена у целој ЕУ и вратити ту тему назад земљама чланицама. Земље чланице моћи ће слободно да одлуче да задрже летње време или ће га укинути“, наводи се у саопштењу.

Неки европарламентарци сматрају да би државе требало да имају право да одаберу време које ће задржати, односно да се могу одлучити и за трајно летње рачунање времена. Други пак упозоравају да ће самосталност у одлучивању створити проблеме за унутрашња тржишта.

Како је за портал Индекс навела хрватска представница у ЕП Биљана Борзан најбоље би било када би се донело уједначено решење за целу ЕУ.

„Проблем је у томе што нису потребе свих земаља једнаке. На пример, у земљама на северу Европе дани почињу неколико сати касније ујутру него у Хрватској или Грчкој. То пак значи, сасвим легитимно, да ће свака вући на своју страну па ће бити тешко договорити се. А ако се не договоре, ако Европа по рачунању времена буде личила на леопардово крзно, биће хаоса, проблема у ваздушном превозу, трговини и слично. Већ и овако, са три временске зоне, имамо проблема“, објаснила је Борзанова.

Ненад Јарић Дауенхауер у тексту подсећа да многи струцњаци истичу да је летње рачунање времена застарела идеја која је неког смисла имала у време када су се у вечерњим сатима користиле свеће, али не и данас.

Бројна истраживања су међутим показала да оно нема неких озбиљних утицаја на потрошњу енергије, ако уопште има икаквих.

Дмитриј Медведев је 2011. године, као тадашњи председник Русије, најавио укидање померања казаљки на сату из здравствених разлога. Ипак, одлучио је да нови стандард за Русију буде летње, а не зимско рачунање времена. Међутим, Дума је 2014. године одлучила да стандардно време буде природно, зимско рачунање времена.

У последње време аргумената који говоре о уштеди енергије све је мање, такође све је више доказа да померање сата узрокује здравствене проблеме због поремећаја у спавању.

Постоје различите терорије према којима померање казаљки на летње рачунање утиче на број саобраћајних несрећа, да чешће људи страдају на послу, као и да у прва три дана од преласка на летње рачунање број срчаних удара расте пет одсто.

број коментара 6 пошаљи коментар
(субота, 10. феб 2018, 11:14)
Time service [нерегистровани]

Добронамерни савет

Ви сте очигледан пример који тако брутално објашњава зашто астрономију треба увести у основну школу. Написали сте толико много небулоза на малом простору, само зато што вам недостаје један веома важан сегмент опште информисаности. За почетак, препоручујем вам да се упознате са прво појмовима као што су: меридијан, гинички меридијан, светско време, месно и зонско средње сунчано време, па да затим погледате географску карту и установите где се налази Србија.

(петак, 09. феб 2018, 15:19)
anonymous [нерегистровани]

rad rad samo rad

mislim da bi idealno bilo da klizno radon vreme bude opet u opsega ovih sat vremena o kojima se raspravlja. Najbolje da se od 6 do 7 narod dovuce do posla pa saobrazno tome I kuci ide ranije ili kasnije. sve drugo jeste - trla baba lan

(петак, 09. феб 2018, 14:08)
Karudijan [нерегистровани]

Ne nikako...

...zimsko racunanje, vec letnj i još plus 1, kao Grčka, Bugarska...da nam bude dan kao svim evropskim zemljama, tipa nemačke, francuske do 21h leti a zimi do 20h i imamo duži dan a ne kao sada. Mi smo zemlja sa najmanjim satima kada je dan, jer svitanje i celo videlo prespavamo ukupno oko 3 sata!

(петак, 09. феб 2018, 14:01)
anonymous [нерегистровани]

Prirodno?

Šta je to prirodno u zimskom vremenu? Osim toga, treba napomenuti da Bendžamin Frenklin uopšte nije osmislio pomeranje satova, nego Englez i Novozelanđanin, kajem 19. veka (1895). Frenklin je samo rekao da bi Parižani mogli da uštede puno na svećama kada bi naterali ljude da ustaju ranije, a smtra se da je to bila samo obična šala. U svakom slučaju, bolje je zadržati letnje vreme, jer se usled lepše klime mnogo više boravi napolju i prijatnije nam je da dnevna svetlost duže traje. Zimi se rano smrkava u svakom slučaju i nema velike pomoći, pa je to vreme besmislica.

(петак, 09. феб 2018, 12:48)
anonymous [нерегистровани]

Pomeranje sata je glupost

A i u pogresnoj vremenskoj zoni je Srbija. Radno vreme od 9 do 17 odgovara onima koji zive u Nemackoj, Francuskoj, nordijskim zemljama pa cak i Spaniji. Kod njih sunce izlazi kasnije pa je bioloski sat uskladjeniji sa vremenskom zonom. Kod nas sunce izlazi u od 5 pa na dalje. Prirodno je da se radi od 7.

(петак, 09. феб 2018, 12:37)
Ђомла [нерегистровани]

За ово

Референдум. И код нас да буде само зимско.