Вредна као и њене пчеле

У Србији се само неколико жена бави већом производњом меда. Једна од њих је Љиљана Сретеновић из Ноћаја, једина пчеларка у Срему са стотину кошница. Иако хемијски техничар, она каже да јој је љубав према пчелама записана у генима.

Увек вредна као и њене пчеле, Љиљана Сретеновић из Ноћаја највећи део дана проводи у царству шарених кошница на пет километара од села.

Уз породицу, пчеларство јој је каже, друга љубав, која захтева посвећеност и учење. Зато у сезони произведе и до 80 килограма квалитетног меда по кошници, а као чланица Савеза и неколико удружења, успела је да заштити његово географско порекло.

"То је мед са изузетним карактеристикама и веома високим процентом липе, што се ретко може наћи, можда у Француској са неких 28 одсто. Наш мед иде и до 100 одсто. Изузетно је тражен и на тржишту Немачке и на тржишту Аустрије и на другим тржиштима јер имам изузетно квалитетне медове. Пчеларство је негде у успону, није то ни хоби, изузетно је захтеван и скуп посао", каже Љиљана.

Захваљући примени знања из литературе и са семинара у иностранству, осим меда производи и прополис и полен – и све то продаје домаћим компанијама. Сматра да је пчеларство одличан посао чији развој помаже и држава.

"Субвенције добијамо редовно, нису нешто превелике али имамо субвенционисану опрему, на пример, набавку центрифуга, разне опреме, са 40 до 50 одсто повраћаја", објашњава ова пчеларка.

Све зна да ради сама

Самостална у послу, Љиљана је купила аутомобил и камион за превоз пчела на пашу. Све зна да ради сама, а кад затреба, да пресели кошнице и у столарској радионици помаже јој супруг.

"Она је јако педантна, тешко ју је пратити, поготово због других обавеза у фирми у којој радим. Да смо млађи 10 до 15 година, направили бисмо царство", каже супруг Миле Сретеновић.

Узимајте мед који се ушећери, боље као храну, него као лек, поручује задовољно Љиљана, која о пчелама пише и стихове, у нади да ће производњу меда у викендици "Слатки сан" наставити унуци Наташа и Немања.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 12. феб 2018, 18:46)
mirsat ajroanonymous [нерегистровани]

pcelar

svaka cast lilja samo napred

(петак, 09. феб 2018, 19:40)
anonymous [нерегистровани]

Paznja!

Med treba kupovati od pcelara kao sto je gospodja Ljilja!
Sve cestitke na trudu i ljubavi !

(петак, 09. феб 2018, 16:37)
anonymous [нерегистровани]

Med

Gde moze da se kupi ovaj lipov med, za privatno lice?

(петак, 09. феб 2018, 13:52)
anonymous [нерегистровани]

Pčelu treba voleti jer ona to oseti.

Svaka čast Ljilji. Dokaz velike ljubavi i rada.

(петак, 09. феб 2018, 04:05)
mp 1 [нерегистровани]

Divno

Divan prilog. Bravo !