Вредна као и њене пчеле

У Србији се само неколико жена бави већом производњом меда. Једна од њих је Љиљана Сретеновић из Ноћаја, једина пчеларка у Срему са стотину кошница. Иако хемијски техничар, она каже да јој је љубав према пчелама записана у генима.

Увек вредна као и њене пчеле, Љиљана Сретеновић из Ноћаја највећи део дана проводи у царству шарених кошница на пет километара од села.

Уз породицу, пчеларство јој је каже, друга љубав, која захтева посвећеност и учење. Зато у сезони произведе и до 80 килограма квалитетног меда по кошници, а као чланица Савеза и неколико удружења, успела је да заштити његово географско порекло.

"То је мед са изузетним карактеристикама и веома високим процентом липе, што се ретко може наћи, можда у Француској са неких 28 одсто. Наш мед иде и до 100 одсто. Изузетно је тражен и на тржишту Немачке и на тржишту Аустрије и на другим тржиштима јер имам изузетно квалитетне медове. Пчеларство је негде у успону, није то ни хоби, изузетно је захтеван и скуп посао", каже Љиљана.

Захваљући примени знања из литературе и са семинара у иностранству, осим меда производи и прополис и полен – и све то продаје домаћим компанијама. Сматра да је пчеларство одличан посао чији развој помаже и држава.

"Субвенције добијамо редовно, нису нешто превелике али имамо субвенционисану опрему, на пример, набавку центрифуга, разне опреме, са 40 до 50 одсто повраћаја", објашњава ова пчеларка.

Све зна да ради сама

Самостална у послу, Љиљана је купила аутомобил и камион за превоз пчела на пашу. Све зна да ради сама, а кад затреба, да пресели кошнице и у столарској радионици помаже јој супруг.

"Она је јако педантна, тешко ју је пратити, поготово због других обавеза у фирми у којој радим. Да смо млађи 10 до 15 година, направили бисмо царство", каже супруг Миле Сретеновић.

Узимајте мед који се ушећери, боље као храну, него као лек, поручује задовољно Љиљана, која о пчелама пише и стихове, у нади да ће производњу меда у викендици "Слатки сан" наставити унуци Наташа и Немања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво