Главобоља за домаћине ЗОИ – како да се не сретну сестра Ким Џонг Уна и Мајк Пенс

Организација ВИП седишта на Олимпијским играма у Јужној Кореји за петак прозвана је „главобољом око протокола“ за домаћине пошто амерички потпредседник Мајк Пенс и сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг, немају намеру да се сретну, али су, по распореду седења, удаљени једно од другог само неколико метара.

Домаћини у Јужној Кореји заговарају идеју да овогодишње зимске игре у њиховој земљи буду познате као „мировне Олимпијске игре“, међутим, уместо тога, церемонија отварања могла би да се претвори у непријатну ледену аферу, пише Гардијан.

Како се наводи, високи званичници САД и Северне Кореје наводе да не намеравају да се међусобно састају током трајања игара, иако ће седишта Пенса и Кимове сестре бити само неколико метара једно од другог.

Кимова сестра Ким Јо Џонг налази се на америчкој црној листи санкција, а она ради у одсеку за пропаганду севернокорејског режима и има изузетно истакнуту улогу у владајућој Радничкој партији Северне Кореје.

Спекулисало се, пише Гардијан да би она могла да носи поруку свог брата за Јужну Кореју пошто је она први члан његове уже породице која је прешла границу између две државе које су технички још увек у рату.

Пенс, који предводи америчку делегацију у Пјонгчангу рекао је да ће се заложити за то да Ким не „украде поруку и слику“ Олимпијских игара.

„Бићемо тамо да навијамо за наше спортисте, али такође ћемо тамо бити да заједно стојимо уз наше савезнике и подсетимо свет да је Северна Кореја најтиранскији сурови систем који постоји на планети“, рекао је Пенс у среду.

Пенс ће такође у Јужној Кореји бити у пратњи оца студента Отоа Вамбијера који је прошле године преминуо само неколико дана након што је Северна Кореја одлучила да га ослободи из заточеништва и пошаље назад у Америку.

Обе делегације су биле јасне да не траже прилику за састајање једна са другом иако би до таквог сусрета могло да дође, можда на пријему пред церемонију отварања, наводи Гардијан.

„Немамо никакву намеру да се састајемо са америчким властима током наше посете Јужној Кореји“, рекао је, према писањима државних медија, један званичник из севернокорејског министарства спољних послова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво