Подводна пећина дуга скоро 350 километара!

Група ронилаца открила је да су две подводне пећине у источном Мексику повезане, односно да је реч о једној и то изгледа највећој подводној пећини на планети. Откриће би могло да баци нову светлост на древну цивилизацију Маја.

Пројекат Велики аквиферо Маја, посвећен истраживању и очувању подземних вода полуострва Јукатан, открио је пећину дугу 347 километара.

После неколико месеци истраживања лавиринта подводних канала, откривена је веза између пећинског система познатог као Сак Актун, дугог 263 километра и система Дос Охос од 84 километра.

„То нам даје огромну и дивну перспективу у разумевању древних насеља и начина на који би се могли развити. Омогућава нам да јасно разумемо ритуале, локације за ходочашће и, на крају, велика насеља пре Шпанаца за која знамо дуж овог пећинског система“, објаснио је археолог Гиљермо де Ана, директор пројекта Велики аквиферо Маја (Gran Acuifero Maya)

Полуострво Јукатан у Мексику обилује монументалним реликвијама Маја. Њихови градови почивали су на широким мрежама рудника повезаних подземним водама.

„У овом систему постоји око 200 подводних пећина, за које смо мислили да би могле бити повезане, али нисмо били сигурни. Сада знамо за сакупљање воде и да ћемо временом добити кључ за разумевање прошлости, развоја садашњости, и планирање будућности“, истакао је Де Ана. 

Подводне пећине имале су посебан верски значај за Маје, чији потомци и даље живе у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи