Од скалпела до ножева за сремачке специјалитете, мајстор Бобан све оштри

Док се у развијеним земљама хируршки алати након тупљења бацају и претапају у нове, у већини наших болница век им се продужава оштрењем. У радионици у Сремској Митровици, мајстор Душан Бабић већ петнаест година, каже, оштри једне исте маказе, али и скалпеле, ортопедске игле, длета и друге хируршке алате за болнице.

За прву брусилицу искористио је мотор од веш-машине. Уз машинско допунио је и медицинско знање. Да савлада финесе оштрења хируршких маказа, требало му је пет година и ручно направљени алати.

„За различите операције различити углови, различитих гранулација, неке су за меко, неке су за тврдо ткиво, свагда се довијате где, кад, коме, шта треба и углавном се договарам са хирурзима шта ћемо и како да радимо“, објашњава Душан Бабић из Сремске Митровице.

Некада пола дана, данас од механичког и ултразвучног чишћења, полирања до филигранске прецизности маказе за нове операције завршава за двадесет минута. За петнаест година наоштрио је скоро 10.000 хируршких алата.

„Најзахтевније су лапароскопске маказе, због саме њихове величине. Оне су око десет милиметара, јако су мале и јако мало материјала има за скидање, значи мора бити опет микронски скинуто и скинуто идеално под лупом да би то било перфектно урађено“, истиче Бабић.

На оштрење су му стизале и маказе из Лондона, имао је и посебних захтева за кројачки алат. За ножеве за сремачке специјалитете увек нађе време.

„Оштри ми сваке године, а да наплати неће, а пошто се знамо доста година, морамо то да пребијемо у сланини, кобасици и тако некако“, каже Марко Адашевић из Сремске Митровице.

Док за оштрење ножева нема тајни, за хируршки алат финесе се не откривају. За сва сечива мајстор Драган каже – оштро је оно које у једном потезу исече најлон кесу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво