Глобално загревање – суше прете четвртини копна на планети

Више од четвртине копна наше планете могло би у наредних неколико деценија да буде знатно више изложено сушама, показало је ново истраживање британског Универзитета источне Англије и кинеског Јужног универзитета науке и технологије.

Научници упозоравају да промене падавина и испаравања повезане са климатским променама могу да утичу на повећање вероватноће домино ефекта дуготрајних суша и шумских пожара.

Они процењују да су се температуре широм света од прединдустријских времена повећале за један степен. Већина њих криви утицај људског фактора као што је употреба фосилних горива, преноси Глас Америке.

Истраживачи су испитивали који ефекат изазива повећање температуре од два степена на изложеност сушама у различитим регијама, односно мера сувоће земљине површине.

„Оно што смо открили је да међу регионе који су се значајно променили у поређењу са годишњим варијацијама које смо имали у прошлости, спадају југоисточна Кина, централни део Северне Америке, северни делови Јужне Америке, јужна Африка и Медитеран“, каже Маноџ Џоши је стручњак Универзитета Источне Англије.

Париски климатски споразум, потписан 2015. године, има за циљ ограничење глобалног загревања на два степена изнад нивоа током прединдустријског периода. Џоши наводи да је тај ниво критичан.

Открили смо да у ових шест региона које смо посматрали, можете заправо ограничити количину аридификације уколико се пораст температуре на глобалном нивоу задржи на два степена“, рекао је Џоши.

Наводи да ће будућа просечна клима бити попут више сушних година кроз које пролазимо.

„То је као да се суочавате са умереном сушом која никада не престаје. Ако сте заинтересовани за последице такве суше у пољопривреди, попут топлотног стреса, домино ефекта суше или потенцијалних шумских пожара на пример - за све факторе аридност је веома важна“, каже Џоши.

Калифорнија је претрпела неке од најтежих шумских пожара у својој историји. Преко 5.500 квадратних километара било је захваћено ватром током 2017. године и скоро 50 људи је изгубило живот.

Климатске промене ће учинити одређене ствари вероватнијим - при том мислим на шумске пожаре и сушне регионе. Међутим, не можете узети одређене појаве и рећи да је до њих дошло због климатских промена. То није начин на који функционише климатска наука, сматра Џоши.

Истраживачки тим упозорава да би на пољопривреду, биоразличитост и квалитет воде директно утицало сушење огромних површина земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара