Јапански колекционар позајмио музеју слику од 110 милиона долара

Слика авангардног уметника Жан-Мишела Баскијата „Без наслова“, која је прошле године на аукцији продата за рекордних 110,5 милиона долара, поново ће се наћи у Њујорку, овог пута биће изложена у Бруклинском музеју од 26. јануара.

Изложба, која ће трајати до 11. марта, део је турнеје „Један Баскијат“, коју је подржао власник слике, јапански колекционар Јусаку Мезава, пренео је АП.

Без наслова је слика рађена у стилу графита која приказује лице у облику лобање, а купио је јапански милијардер и колекционар Јусаку Мезава након 10 минута надметања.

„Срећан сам што могу да објавим да сам добио ремек-дело“, написао је Мезава (42) на Инстаграму испод фотографије на којој се види како стоји поред слике. Колекционар Мезава је богатство, због ког се нашао и на Форбсовој листи, створио захваљујући онлајн продаји.

Пасиоинирани је колекционар уметничких дела.

Без наслова је практично била непозната слика пре него што је пре неколико недеља приказана у „Сотбију“. Мезава је у мају 2016. године купио још једну Баскијатову слику Без наслова, 1982 за 57,3 милиона долара.

Баскијат је умро у 28. години 1988. године пошто се предозирао.

Рођен је 22. децембра 1960. у Бруклину. Његов отац, Жерард, је пореклом са Хаитија, а мајка Матилда је рођена у Бруклину, а порториканског порекла.

За собом је оставио око 1.000 слика и 2.000 цртежа. О његовом животу су снимљена два филма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво