Лајко из Гунароша милионити двојни држављанин Мађарске

Милионити двојни држављанин Мађарске је Војвођанин Миклош Лајко из Бачке Тополе, који са породицом живи у Гунарошу и бави се пољопривредом и сточарством, а двојно мађарско држављанство стекао је по поједностављеном поступку на основу мађарског држављанства предака.

Поводом полагања заклетве као милионитог мађарског државјанина ван матице, у суботу је у Будимпешти у председничкој палати „Шандор“ у Будиму организована свечаност, којој су присуствовали и председник Јанош Адер, председник Владе Мађарске Виктор Орбан и председник парламента Ласло Ковер, преноси портал Војводина данас (vajma.info).

Адер је рекао да су пољопривредни произвођач из Гунароша, Миклош Лајко и његова супруга, показали шта значи припадност нацији.

„Они су пожелели да буду држављани Мађарске јер се сматрају Мађарима. Матерњи језик им је мађарски, завршили су школе на мађарском језику, јер су им и преци били Мађари. Нама у матици не преостају други задаци, него да им се захвалимо због тога, да будемо захвални што од генерација до генерација чувају и настављајуи веру предака и њихову љубав према домовини“, рекао је Адер.

Мађарски парламент усвојио је закон о двојном држављанству 2011. године са циљем да се обезбеди брзо добијање држављанства Мађарима који живе ван Мађарске, пре свега у суседним земљама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи