„Младотрес“ – Оксфордова реч године

„Оксфордови“ речници прогласили су данас за реч 2017. године појам „младотрес“ (youthquake), чије је значење „значајна културна, политичка или друштвена промена која произилази из деловања или утицаја младих“.

„Оксфордови“ лексикографи кажу да је употреба ове речи петоструко повећана у периоду између 2016. и 2017. године, преноси АП, уз оцену да је, проглашењем тог појма за реч године, призната моћ миленијумске генерације.

Ову реч је пре готово 50 година сковала тадашња уредница часописа „Вог“ Дајана Вриленд, а коришћена је за описивање појава међу којима је био и пораст подршке младих британској Лабуристичкој странци и избору лидера од 30-ак година старости у Француској и на Новом Зеланду.

Иначе, Оксфорд јуниверзити прес (Oxford University Press) сваке године прати промене у енглеском језику и одабира реч која одражава расположење које је обележило годину.

Председник „Оксфордових речника“ Каспер Гратвол изјавио је да реч „младотрес“ „тек треба да се учврсти на америчком тлу, али чврсти докази у Британији говоре да та реч узима маха“.

„У речи 'младотрес' пронаналазимо извесну наду у моћ промене, а успут је и забавна у лингвистичком смислу“, објашњава консулант „Оксфордових речника“ Сјузи Дент, закључивши да је ова реч „права нота за завршетак једне тешке године пуне подела“.

Реч године 2016. био је термин „постистина“ (post-truth).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи