Наса: Осам планета и у удаљеном систему, настављамо потрагу за ванземаљским животом!

У сарадњи са „Гуглом“, а уз примену новог приступа вештачкој интелигенцији уочена је још једна планета у удаљеном систему Кеплер 90, што тај систем чини, за сада, најсличнијим Сунчевом систему. Такође, Насини стручњаци истичу да живот ван Земље још нису пронашли, али да потрагу настављају.

Ново откриће омогућило је машинско учење, другачији, напредни приступ вештачкој интелигенцији и нови начин обраде података које је прикупио телескоп „Кеплер“.

Уз помоћ овог телескопа астрономи су до сада посматрали подручја у околини више од 150.000 звезда у свемиру, а најновије откриће у лову на планете ван Сунчевог система резултат је поновне претраге подручја система Кеплер 90.

Око звезде овог система раније је уочено седам планета, а уз новооткривену "Kepler 90i", тај сунчев систем има исто планета колико и наш!

Стручњаци Америчке агенције за истраживање свемира саопштили су да су подаци које је „Кеплер“ прикупио анализирани уз употребу алгоритма који је развио „Гугл“: „Машинско учење је нови приступ вештачкој интелигенцији и представља другачије начине анализирања података добијених од телескопа“.  

Током телеконференције саопштено је да је „Гуглов“ програм учио на основу података које је добио, те да је тако успео да пронађе оно што је пропуштено током ранијих посматрања истог подручја.

Телескоп „Кеплер“ лансиран је 2009. године и тада се није знало колико су учестале планете ван Сунчевог система. Захваљујући подацима које је овај телескоп прикупио, астрономи су уверени да око сваке звезде у свемиру постоји макар једна планета.

„Кеплер“ је првобитно планирану мисију завршио 2012. године, а 2014. почео је с продуженом мисијом потраге за егзопланетама. До сада је открио 5.013 планета, а њих 2.515 већ је добило своју потврду. Од овог броја 30 планета налази се у зони за коју стручњаци верују да може имати услове за живот.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се