Вечерас гледајте у небо, метеори ће падати!

Метеорска киша „Геминиди“ биће вечерас и сутра видљива из свих делова света. Моћи ће да се посматра све до раних јутарњих сати 14. децембра, преноси портал „Спејс“.

Метеори сагоревају на висини од 80 до 120 километара изнад површине. Овогодишња метеорска киша биће посебно занимљива због великог интензитета, који ће врхунац достићи од три до четири часа ујутру.

У том временском интервалу од 120 до 160 метеора ће моћи да буде виђено како сагоревају у атмосфери.

Са северне хемисфере, метеори ће моћи да се примете на југозападном делу неба, док ће они на јужној морати да погледају у северозападни део. Упркос томе што ће „киша“ достићи врхунац од три до четири часа ујутру, метеори ће, додуше ређег интензитета, падати читаве ноћи.

Метеорску кишу Геминиди пратиће и Наса, а на портал Space.com преносиће све путем видео-линка. 

Ове године, услови за посматрање су посебно повољни, јер је Месец веома млад и појавиће се на небу тек око сат времена пред зору. Без месечине небо ће бити додатно тамније, па ће чак и мањи метеори, који се уобичајено једва виде, моћи да се примете на небу.

Геминиди су један од најпоузданијих „великих“ метеорских ројева, али за разлику од већине метеорских киша које узрокоју комете, ова је настала захваљујући астероиду 3200 Фаетон, чији делови сваке године сагоревају у Земљиној атмосфери у одређено време. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи