И зима и пролеће у децембру

Временске прилике све чешће одступају од календара. И док запад Европе и наше суседство погађају оркански ветрови, у Србији је усред децембра 20 степени, а само пре три дана вејао је снег. Све екстремније време последица је климатских промена на шта су данас упозорили и учесници једнодневног климатског самита у Паризу.

Две године после Париског споразума о клими, 12. 12. Француска је домаћин самита „Једна планета“. Циљ је да се пронађу нова решења за финансирање борбе против климатског загревања. Планета се већ прегрева, топлија је за више од једног степена него средином прошлог века, а температура наставља да расте.

Професор др Владимир Ђурђевић са Института за метеорологију Физичког факултета истиче да се клима у Србији мења нешто брже него што је то глобални просек.

„Знамо да је средња годишња температура код нас виша за око 1,2 степена него што је то била средином 20. века. Најочигледнија манифестација промене климе код нас јесте и то да су периоди без падавина мало дужи него што су били у прошлости, што изазива учесталу појаву суша, док, с друге стране, када имамо падавине оне су нешто интензивније него што су биле пре“, објаснио је Ђурђевић.

Са три ветропарка Србија је на почетку развоја чистих извора енергије, а циљ је да до 2020. године 27 одсто енергије буде из обновљивих извора.

„Цене технологије производње енергије из обновљивих извора су драстично пале последњих година. Соларни панели су данас око 20 пута јефтинији него пре две деценије, док су ветропаркови јефтинији 10 пута“, истакао је Ђурђевић.

Само у Београду енергетски је неефикасно више од 90 одсто зграда. Како би се смањили губици у зградарству у главном граду, али и широм земље у плану је такозвано обачење зграда – изоловање фасада, кровова, замена прозора. Уштеде у енергији које би се тако оствариле временом би покриле трошкове подизања енергетске ефикасности.

И управо на самиту у Паризу представници више од 180 земаља најавили су пројекте вредне више милијарди долара како би помогли сиромашним земљама да смање емисије штетних гасова. Претходно је француски председник доделио бесповратна средства за 18 научника из САД и других земаља. Они су победници конкурса, а у Француској ће радити на решењима како би се планета сачувала од прегревања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи