Хладноратовске игре – када се „фантом“ окретао за „медведа“

Пилот хладноратовског америчког ловца „Ф-4“, Роберт М. Силер, објаснио је за „Ејвиејшонист“, познати сајт о ваздухопловству, да је током 80-их година у свом авиону правио маневре око бомбардера „Ту-95“ и то на молбе совјетских пилота.

Прошле недеље на Ејвиејшонисту (The Aviationist) је постављена занимљива фотографија из Хладног рата, на којој се види како ловац „Ф-4“ (фантом) окренут наопачке лети поред стратешког бомбардера „Ту-95“ (медвед).

На сва питања (ко, како, зашто, када и где) убрзо је стигао одговор. И то од човека који је снимио фотографије.

„Иако не могу да се сетим тачног датума, мисија се одиграла крајем 1973. или почетком 1974. године. Колегин 'Ф-4Ц', који сам фотографисао, припадао је 57. Пресретачкој ескардрили стационираној на Кефлавику. Мисија је било уобичајено пресретање 'медведа' након што је дигнута узбуна“, написао је Боб у имејлу који је послао познатом сајту.

Како би потврдио своју причу, Боб је навео да је у ваздухопловну службу ушао 1969. све до 1991. године када се пензионисао са чином команданта. Током службовања летео је око годину дана на „фантомима" у бази Кефлавик на Исланду.

Објаснио је и блиске сусрете са „Ту-95“.

„У то време, просечно смо два пута недељно пресретали 'медведе'. Само смо њих виђали тамо. Најчешће, пресретања су се дешавала петком и недељом и то на 'тупољеве' који су летели из Мурманска ка Куби“, присетио се Боб.

Према његовим речима, маневре и окретања су радили на молбе и захтеве совјетских колега.

„Показивали су нам сигнале рукама да нам ставе до знања да се окренемо. И они су нас фотографисали. Хладни рат се смиривао и међусобно расположење се поправљало“, истакао је пилот „фантома“.

На питање да ли је било опасно то што су радили, Боб је одговорио да није, јер су сви желели мало да се забаве.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво