Суданкама прети 40 удараца бичем, јер су носиле панталоне

Више од 20 Суданки оптужено је за непристојност јер су носиле панталоне на прослави у близини Картума, а због ношења одеће која се, по суданском закону, сматра „срамотном" прети им 40 удараца бичем и новчана казна.

Те 24 Суданке ухапшене су када је у среду полиција упала на прославу у затвореној сали у једној згради којој су оне присуствовале, преноси данас Би-Би-Си.

Активисти за људска права наводе да полиција сваке године због непристојности хапси и бичује десетине хиљада жена, а да се закони примењују произвољно.

Тврде да закон у већински муслиманском Судану против ношења панталона и шортса или уских сукњи дискриминише хришћане.

Тај закон - Члан 152 суданског Кривичног законика - примењује се због „непристојних чинова“ у јавности, ношења „срамотне гардеробе“ или „вређања јавних осећања“, напомиње Би-Би-Си.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво