Новооткривене гробнице у Луксору крију тајне од пре три и по миленијума

Египатски археолози открили су у Луксору две гробнице, како се верује, чланова древне египатске династије која је владала пре три и по хиљаде година. У гробницама се налазе мумије, скулптуре, глинене посуде и разнобојне маске ношене на сахранама.

Новооткривене гробнице у Луксору крију тајне од пре три и по миленијума Новооткривене гробнице у Луксору крију тајне од пре три и по миленијума

Једна од гробница има пет улаза који воде ка просторији правоугаоног облика. У просторији се налази мумија обавијена платном, разни предмети и посуде од глине и разнобојне маске које су ношене на сахранама, пише британски портал Оксфорд тајмс.

У другу гробницу води окно дубоко шест метара. Сама гробница састоји се од четири просторије у којима се налазе остаци дрвених ковчега и бројни артефакти израђени од различитих материјала. У једној од просторија пронађени су остаци, како се претпоставља, мајке и двоје деце.

Натписи који се налазе у гробницама указују на то да су настале за време 18. династије фараона који су владали пре три и по хиљаде година.

Идентитет особа сахрањених у гробницама тек треба да буде утврђен.

Последњих месеци Египат је објавио низ открића. Тако је у априлу откривено осам мумија у 3.500 година старом гробу у Луксору, а месец дана раније у Каиру је ископан кип за који се верује да представља краља Псамтика.

Египатски министар за антиквитете Калед ел-Анани најавио је да ће Египат у наступајућем периоду имати нова археолошка открића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво