Како се спрема права италијанска пица?

Поред српског кола и италијанска пица је од данас под заштитом Унеска. Начин прављења италијанске пице се сматра светском нематеријалном културном баштином. Услов је да се прави онако како то раде у Напуљу. А како раде, питали смо у једној београдској пицерији која има сертификат наполитанских колега.

Тесто без квасца, нараста сатима, а пече се за минут, то је традиционалан начин припреме наполитанке пице, објашњавају у једној београдској пицерији, у којој је баш тако припремају већ неколико година.

„То је принцип од кога не сме да се одступа и то је једини начн на који може да се припрема пица Наполитана", каже Ненад Блажевски из пицерије "Trattoria Campania".

Додаје да постоје разлике између пицерија у Напуљу као и у остатку Италије као што је дужина нарастања теста која може бити од 12 до 48 сати. То се даје слободно пицеријама да одлуче каква ће бити њихова Наполитана.

„Много је битно да пећ буде зидана, права наполитанска пећ, која може да развија температуру до 450 степени целзијусових, при чему се пица Наполитана пече од 60 до 90 секунди, тако да добијете једно специфично, хрсково тесто на којем можете да осетите свежину свих намирница", истиче Блажевски.

Стари начин припреме подразумева да су Маргарита и Маринара сто одсто ручни рад, што значи да се праве чак и без оклагије. Чува се уметност припремања, али и рецепт. Састојци морају бити искључиво италијански.

„Традиционалан рецепт се преноси са колена на колено и није измењен много година до сада. Постоје две пице које су званично сертификоване, то су пица Маринара и Маргарита. Најпознатија у свету је пица Маргарита која чини основу свих пица. Она се састоји од првокласног брашна од кога се прави тесто, пелата који мора да буде 100 одсто италијански, парадајза, моцареле, свежег босиљка и на крају маслиновог уља, екстра девичанског маслиновог уља“, каже Блажевски.

Наполитанци су одушевљени чињеницом да је њихов начин припреме пице сада глобално заштићен. Надају се да то значи и да ће Унеско спречавати да се на пицу стављају ананас или чоколада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара