Од Бездана до Барселоне – музеј парфема

Можете ли да замислите место на коме можете испробати стотину различитих мириса, а да то није парфимерија? Ово је могуће у једином овдашњем музеју парфема, који се налази у Бездану. Основала га је Биљана Пудар са сестром Јеленом.

На први поглед, Барселона и Бездан немају баш много сличности. Али многи не знају да и европска метропола и војвођанско село имају музеј парфема. У Бездану је овај несвакидашњи музеј основала Биљана са сестром.

„Још као мале смо сестра и ја крале мамине бочице и мирисале парфеме и уживале у њима, тако да из раног детињства датира та љубав. Али активније смо почели пре седам, осам година да претражујемо интернет, разне форуме, тако да су људи почели са стране да нам шаљу бочице и тако је једноставно кренуло“, објашњава власница Музеја парфема Биљана Пудар.

Не зна тачан број бочица, али зна да се у музеју налази приближно 2.800 различитих врста парфема.

„Пре три године сам постала и председница нашег туристичког удружења 'Викенд' из Бездана. У кући је већ постало тесно са бочицама, тако да смо одлучиле да своју збирку покажемо јавности“, каже Биљана.

Решиле су да од музеја направе туристичку атракцију овог краја.

„Обично странци пре сазнају за музеј него сами мештани Бездана, али и они се одушеве. Кажу: ијааао, је л можемо ми то да видимо, па ми смо мислили да је то нека парфимерија, па је л ви продајете парфеме“, препричава ова Безданка.

Биљанина колекција садржи нове врсте парфема, али и оне који су давно престали да се производе. Све њих купује на пијацама, на интернету, поручује их из иностранства, а бочице јој дарују и познаници.

Сви мириси детињства на једном месту 

Објашњава да је најстарија бочица у њеном музеју од пре 30 година, али да се формула за ту колоњску воду користила још 1661. године.

Сакупља празне и пуне бочице. Посета музеју прилика је да испробате стотину мириса и потражите парфем из детињства.

На питање како посетиоци реагују, Биљана одговара да нису тако замишљали као и да су мислили да имају мање бочица. Изненаде се, каже, када на полицама виде парфеме из некадашње Југославије.

Иако је по струци економиста, Биљана је за кратко време постала и експерт за парфеме. Ипак, каже да све теже препознаје фалсификате. Сакупља само оригинале, а и даље има неостварених жеља.

„То су сва издања за Блиски исток, парфеми и бочице који уопште нису долазили на наше тржиште нити ће икада доћи, такве парфеме би волела у својој колекцији“, наводи Пудар.

Није зацртала број бочица којим би била задовољна. Ипак, волела би да њен Бездан једног дана надмаши музеј у Барселони, који има 6.000 бочица. Зато позива све, који уместо да баце парфем, могу да га пошаљу у њен музеј. Ово је, каже, место на коме парфеми и даље миришу и онда када вама више нису потребни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи