Живот „Иза решетака“ кроз објектив

Како изгледају црква, позориште, фризерски салон и теретана у затвору? То је тек делић живота „Иза решетака“ који је на истоименој изложби покушао да дочара фотограф Игор Чоко.

„Серијал‚ 'Иза решетака' кренуо је са својом реализацијом крајем 2014.године. Почео сам да улазим у суштину њихових живота кроз фотографију покушавајући да на тај начин забележим аутентичан затворски живот", наводи Игор Чоко, фотограф и антрополог.

Игор није само фотограф, већ је и антрополог. Заједно са колегама у затвору спроводи терапију уметношћу.

„Сврха овог пројекта јесте да се осуђеницима који су ту на издржавању казне приђе људски, да се отвори оно људско у њима. Имао сам прилику да радећи на овој причи, али и на другим причама, сретнем јако занимљиве људе и невероватне креативне потенцијале", објашњава Чоко.

У Окружном затвору у Београду забележио је више стотина документарних фотографија. На изложби је приказано 28 најаутентичнијих. Игор каже да је забележио невербалне комуникације, културолошке идентитете и верске идентитете.

„То је све негде кроз поруке њихове које се, да ли онако транспарентно или дискретно појављују на фотографијама. То су фотографије које морају да се читају", наводи Чоко.

Сваки бег од затворске рутине за затворенике је добродошао. Многи од њих пожелели су и сами да фотографишу.

Изложба „Иза решетака" већ је освојила пет међународних награда, а после Париза, Пуле и Напуља свој пут завршава у Београду.

Публика ће изложбу моћи да погледа до 3. децембра у УК Пароброд.

Остали аутори: Јелена Петровић
број коментара 0 Пошаљи коментар