Оне су први афрички боб тим на Зимским олимпијским играма!

Попут јамајчанског боб тима који се квалификовао 1988. године и одмах стекао светску славу, тако сада и три Нигеријке свој и сан читаве Африке претварају у јаву и на корак су од квалификовања за Зимске олимпијске игре 2018. године у Пјеонгчангу, у Јужној Кореји.

Како то обично бива са оваквим причама, све почиње са скромним могућностима и великим сновима. Прошле године, три спортисткиње отишле су у гвожђару да промене историју и 12 месеци касније се њихов напор исплатио.

Сеун Адигун, Нгози Онвумере и Акуома Омеога имале су само дрвени боб (кућна радиност), а сада су не само први нигеријски, већ и афрички боб тим који се квалификовао за Зимске олимпијске игре.

Адигун, која је за Нигерију трчала 2012. године на Летњим олимпијским играма, предводила је пројекат и са собом повукла још две колегинице.

Пошто им је био потребан новац, обратиле су се људима на интернету за помоћ и на сајту GoFundMe прикупиле 75.000 долара.

То се испоставило довољно и да привуче нигеријске власти да покрену државну федерацију за боб, а женски тим је почео да вежба на леду у правим такмичарским санкама.

Ниједна афричка држава се до сада није такмичила у бобу на Зимским олимпијским играма, а за овај трио нигеријских пионирки, појављивање на том такмичењу је само почетак.

Огроман корак су направиле ове недеље у Калгарију успешно завршивши и последњу пету квалификациону трку на истој стази где је и јамајчански боб тим стекао светску славу 1988. године на Зимским олимпијским играма.

„Имамо велике циљеве. Као возач желим да нас одвезем на подијум. Једноставно, то је такмичарка у мени“, рекла је Адигунова за Гардијан.

Упркос томе што су три Нигеријке постигле квалификациони стандард, још има посла. Репрезентације које се надају квалификовању у Пјонгчанг морају да буду у првих четрдесет на светског ранг листи 14. јануара након седам трка Светског купа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи