Нaса: Овим градовима прете поплаве

Уз помоћ својих специјалних aлата, Насини научници су дошли до закључка којим приобалним градовима у свету прети највећа опасност од потапања у случају топљења одређених делова леденог покривача Гренланда и Антарктика, а услед глобалног загревања изазваног људским активностима.

Како преноси Би-Би-Си, иако се Гренланд и Антарктик налазе далеко од Њујорка и Лондона, отапање леда им може нанети озбиљне проблеме, тачније, ниво мора ће се подићи и самим тим променити бројне светске обале.

Различит утицај имаће на различите градове у различитом степену, тврде стручњаци из Насе. Какав ће утицај на који део Земљине кугле имати топљење глечера зависи од колико ће воде отицати и куда.

Научници Насине лабораторије за млазни потисак су направили ГФМ (Gradient Fingerprint Mapping), виртуелни глобус на коме је могуће пронаћи 293 приобална града и видети на који начин ће топљење леда утицати на сваки од њих.

Њујорчани би, на пример, требало да буду најзабринутији због три велика глечера на североистоку Гренланда и три на северозападу.

Лондону, такође, прети нестанак, док ће Сиднеј бринути о леду на северу и североистоку Антарктика.

Када би се три глечера на Гренланду отопила ниво мора би порастао за десет центиметара, предвиђа НАСА, што је велика претња по источну обалу САД.

Ако се западни део Антарктика сруши, ниво мора би порастао за 1,2 метара.

И Европи се због топљења западног дела Гленланда предвиђа потоп, тачније градовима: Тромсу, Ослу, Атини, Сиракузи и Дубровнику.

Иако је процес топљења ледених површина на Гренланду имао значајан утицај на околину у прошлом веку, научници упозоравају да ће у 21. веку он бити још већи.

„Градови и државе покушавају да направе планове за ублажавање последица поплава, али морају да размишљају 10 година унапред и процене ризике на исти начин као и осигуравајућа друштва“, рекао је научник Ерик Ивинс, пренео је Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи