Откуд клупа у Римском бунару?

Које све тајне крије 50 метара дубок Римски бунар на Калемегдану? Знају спелеолози који су заронили у бунар. Највећа мистерија је одакле тамо и једна клупа.

Више од четири сата трајале су припреме. Пре него што је заронила у Римски бунар, двоструким спиралним степеницама од 35 метара, трочлана екипа спуштала је десетине килограма тешку опрему. Све до отвора са којег се некада узимала вода.

Ларс Хопманс из Спелеолошког одсека Београда каже да су за силазак припремили мердевине и сву опрему која је потребна: „Добро смо се припремили. Носили смо опрему 10 спратова горе доле, било је добро за кондицију“.

Одмах пошто су заронили, чим се муљ који су подигли слегао, благо Римског бунара било је видљиво.

„То изгледа као да роните у трезору Баје Патка. Јер новчића има на све стране, у свим пукотинама, хоризонталним, вертикалним, свугде су некакви новчићи“, објашњава Урош Акшамовић из Спелеолошког одсека Београда.

Као сувенир са дна Римског бунара Урош је понео понеки јен, долар, марку и динар. У бунар, чија је градња почела пре тачно три века, улазио је и пре 20 година. Ипак, овог пута било је другачије.

„Морам да кажем да сам се разочарао јер од тад је овај бунар био отворен пет-шест година. Има гомила ђубрета, нажалост. Вода је за толико сада плића. Има ту канти из парка, рефлектора, бетонских блокова, шута“, прича Акшамовић.

У бунару је већ деценијама и једна клупа. Кажу, постављена као да чека неког да се на њој мало одмори.

Упркос метру и по нагомиланог смећа, вода доспела из околне стенске масе је бистра, попут планинске. Зато је екипа Спелеолошког одсека Београда предложила управи Београдске тврђаве да поново зарони, очисти бунар и постави осветљење, како би и они који нису њихове среће, могли да завире до дна у чувени, 51 метар дубоки, Римски бунар.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво