Црногорска планина Зелетин крије стабла стара 500 година!

На планини Зелетин, делу масива Проклетија на потезу од Андријевице до Гусиња и андријевичког села Кути, расту стабла мунике стара пет векова! У годовима тих стабала стоји читава историја једног народа и генерација које су је чувале и у временима много већих изазова.

Црногорска планина Зелетин крије стабла стара 500 година! Црногорска планина Зелетин крије стабла стара 500 година!

Већина мештана Андријевице и бројних околних насеља сигурно не зна за овај податак због којег би овај неистражени део масива Проклетија могао да постане право рајско место, ако не и још једна црногорска прашума поред Биоградске горе где најстарија стабла имају до 400 година, пише црногорски портал ЦДМ.

Биолог Бојан Зековић потврдио је да на планини на северу Црне Горе расту мудри горостаси: „Муника веома споро расте, а када их видите у тим димензијама сигурно не можете остати равнодушни. Озбиљнија истраживања никада нису спорведена и у томе је највећи проблем, јер знамо да се ради о европским реткостима, која би привукла пажњу науке и јавности и много би значила за насеља у околини и целу Црну Гору“.

Коментаришући могућност да због тога Зелетин постане још једна црногорска прашума, Зековић истиче да је то врло могуће, али да та планина није усамљена у томе.

„Реч је о малим местима која су само локалцима позната, локалцима који су одрасли уз то и некако прихватили, али ни свесни нису били какве реткости имају у свом дворишту. Управо уз њихову помоћ откривамо ова рајска места“, додаје Зековић.

Међутим, велики проблем у очувању овако ретких врста представљају концесионари који их немилосрдно секу нарушавајући савршени склад природе. Да све буде још горе, секу се стабла и на Орјену, Комовима, Бјеласици, Виситору, Љубишњи и у Хајли-шумама које су међународно заштићене Бернском конвенцијом као Емералд станишта.

„Односе се шуме људима испред прага, остављајући им пустиње изнад кућа, уништене изворе, уништене путеве, остављајући их на ледини. Далеко од тога да се ради о одрживости, а узимајућу у обзир климатске промене којих смо сви сведоци, овакав однос према шумама представља самоубилачки акт једне државе“, оцењује Зековић и наводи да багери уништавају историју.

„У току је потпуна похара црногорских шума, одвија се скривена од очију јавности и под сумњивим околностима са огромним пропустима. Мислим да је сваком ко мисли на будућност ове земље, на људе који живе у тим крајевима, на идентитет Црне Горе као природног бисера, у интересу да заустави ову лавину“, упозорава црногорски биолог.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво