Црногорска планина Зелетин крије стабла стара 500 година!

На планини Зелетин, делу масива Проклетија на потезу од Андријевице до Гусиња и андријевичког села Кути, расту стабла мунике стара пет векова! У годовима тих стабала стоји читава историја једног народа и генерација које су је чувале и у временима много већих изазова.

Већина мештана Андријевице и бројних околних насеља сигурно не зна за овај податак због којег би овај неистражени део масива Проклетија могао да постане право рајско место, ако не и још једна црногорска прашума поред Биоградске горе где најстарија стабла имају до 400 година, пише црногорски портал ЦДМ.

Биолог Бојан Зековић потврдио је да на планини на северу Црне Горе расту мудри горостаси: „Муника веома споро расте, а када их видите у тим димензијама сигурно не можете остати равнодушни. Озбиљнија истраживања никада нису спорведена и у томе је највећи проблем, јер знамо да се ради о европским реткостима, која би привукла пажњу науке и јавности и много би значила за насеља у околини и целу Црну Гору“.

Коментаришући могућност да због тога Зелетин постане још једна црногорска прашума, Зековић истиче да је то врло могуће, али да та планина није усамљена у томе.

„Реч је о малим местима која су само локалцима позната, локалцима који су одрасли уз то и некако прихватили, али ни свесни нису били какве реткости имају у свом дворишту. Управо уз њихову помоћ откривамо ова рајска места“, додаје Зековић.

Међутим, велики проблем у очувању овако ретких врста представљају концесионари који их немилосрдно секу нарушавајући савршени склад природе. Да све буде још горе, секу се стабла и на Орјену, Комовима, Бјеласици, Виситору, Љубишњи и у Хајли-шумама које су међународно заштићене Бернском конвенцијом као Емералд станишта.

„Односе се шуме људима испред прага, остављајући им пустиње изнад кућа, уништене изворе, уништене путеве, остављајући их на ледини. Далеко од тога да се ради о одрживости, а узимајућу у обзир климатске промене којих смо сви сведоци, овакав однос према шумама представља самоубилачки акт једне државе“, оцењује Зековић и наводи да багери уништавају историју.

„У току је потпуна похара црногорских шума, одвија се скривена од очију јавности и под сумњивим околностима са огромним пропустима. Мислим да је сваком ко мисли на будућност ове земље, на људе који живе у тим крајевима, на идентитет Црне Горе као природног бисера, у интересу да заустави ову лавину“, упозорава црногорски биолог.

број коментара 10 пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 10:49)
anonymous [нерегистровани]

Krivicno

Ovakvo drvece, ako vec nije, treba zastititi tako da, ko god pozeli i krene da ih posece, treba ga kazniti dugim zatvorskim kaznama, a nekako obezbediti taj lokalitet da se identitet tih drvoseca lako prepozna. To je nacionalno blago.

(петак, 10. нов 2017, 09:56)
Petar [нерегистровани]

Cija je suma?

Sume su nase i pripadaju covecanstvu.

(петак, 10. нов 2017, 01:05)
Crnogorac [нерегистровани]

@ milovan

Nemoras objasnavas nista, i ti bi se Ljutio da bi mi rekli da je morava crnogorska... Pozdrav srpce iz prelijepe cg

(четвртак, 09. нов 2017, 23:32)
sumar [нерегистровани]

Sekac

Posjecite ih, treba ih u gradju!

(четвртак, 09. нов 2017, 21:42)
JJ [нерегистровани]

Zeletin očarava!

Divim se čudima prirode koja odoljevaju zubu vremena! Vidim se ljudima koji nam otkrivaju mjesta koja su nam tako blizu a ne znamo za njih! Divim se fotografu koji ovim savršenim fotografijama čini da se ovo ne zaboravi!

(четвртак, 09. нов 2017, 21:42)
anonymous [нерегистровани]

Nebitno cije su

Vazno je da postoje i da ih ima,bilo bi zalosno kada bi ih posekli ! Cuvaj te tako da i drugi imaju sta da vide .
Ps:Pozdrav Crnaj Gori iz nase lepe Srbije !!!

(четвртак, 09. нов 2017, 19:58)
Milovan [нерегистровани]

Jesu Srpske

Jesu Srpske, moj čuk, čuk.......čukun deda ih je zasadio...!!!Jesi zadovoljan odgovorom crnogorče ili još treba da ti objašnjavam..???

(четвртак, 09. нов 2017, 19:54)
Marko kamiondžija [нерегистровани]

Naravno

Da jesu

(четвртак, 09. нов 2017, 19:43)
anonymous [нерегистровани]

Odgovor:

Da ali su Crnogorske ako nisu Srpske jer se nalaze u C Gori lijep pozdrav iz Montenegra .

(четвртак, 09. нов 2017, 19:21)
anonymous [нерегистровани]

Da i one nisu srpske!?

...