Три Американца заједно богатија од пола Америке

Тројица најбогатијих људи у САД – Бил Гејтс, Џеф Безос и Ворен Бафет – заједно располажу иметком већим од уштеђевине чак 160 милиона Американаца, показује најновија студија.

Та три милијардера, наиме, заједно имају укупно 248,5 милијарди долара, што премашује збирну вредност имовине око 63 милиона америчких домаћинстава, а то је закључено у студији под називом "Billionaire Bonanza 2017" коју је израдио амерички Институт за политичке студије.

„Толико новца концентрисаног у тако мало руку док се велики број људи мучи – то није само лоша економија, већ и морална криза“, истиче се у студији, чији су коаутори Џош Хокси и Чак Колинс.

Иначе, 400 најбогатијих људи у САД, када се саберу вредности њихових иметака, заједно поседују богатство од 2,68 билиона долара, што је више од БДП-а Британије, Француске или Индије, наводи се у студији, на основу „Форбсове“ листе 400 најбогатијих у 2017. и Прегледа потрошачких финансија Федералних резерви за 2016.

„Наших 400 најбогатијих људи сада располаже богатством већим од укупних средстава 64 одсто америчког становништва, односно око 80 милиона домаћинстава или 204 милиона људи. То је више људи него број становника Канаде и Мексика заједно“, напомиње се у извештају.

Два начина да се смањи раскорак у богатству 

Пореска смањења која је предложио амерички председник Доналд Трамп вероватно ће још више проширити јаз, пошто ће 80 одсто смањења пореза ићи на руку само најбогатијима, односно једном проценту домаћинстава, оцењује се.

„Неједнакост у богатству је у порасту. Сада је време за акције како би се смањила неједнакост, а не за смањења пореза за најбогатије“, указује се у извештају.

У студији се предлажу два начина да се смањи раскорак у богатству – најпре да се неједнакост не погорша још више смањењем пореза богатима, а друго – да се примени политика смањења концентрисаног богатства.

„Неједнакост ће наставити да се продубљује уколико не интервенишемо директно како бисмо смањили велику концентрисаност личног богатства. Опорезујући наша најбогатија домаћинства, могли бисмо да дођемо до значајних прихода и онда уложимо те фондове у развој могућности за стварање богатства“, закључује се у студији.

број коментара 8 пошаљи коментар
(четвртак, 09. нов 2017, 19:35)
anonymous [нерегистровани]

Normalna stvar

Svako ima sansu da bude bogat. Zasto da osudjujemo te ljude, to su stekli svojim znanjem i trudom i ne vidim u tome nista lose. Svaka im cast kapa dole. Ja da mogu i da znam i ja bih toliko imao.

(четвртак, 09. нов 2017, 14:52)
anonymous [нерегистровани]

Ma kapitalizam...

.... je legalizacija mahnitog bogaćenja. Uredu je kad neko voli da radi i on treba da ima ali da jedan čovek ima više nego jedna osrednja država to je nehumano. Ja mogu da vozim jedan auto, u jednoj kući živim... zaista ne razumem zašto jedan šeik ima 63 Rolls-Royce i 5 sluga koji ih glancaju?! Eto proglasite me ludim ali tako mislim.
Ja verujem da će tome se stati u kraj za par vekova.

(четвртак, 09. нов 2017, 14:24)
anonymous [нерегистровани]

Питање

Зашто на тој листи нема Рокфелера и Ротшилда?

(четвртак, 09. нов 2017, 13:56)
bata [нерегистровани]

samo neka nastave tako

i onda jednog dana amerika i engleska biće zemlja proleterska....

(четвртак, 09. нов 2017, 13:48)
anonymous [нерегистровани]

esssss

Jes vala u komunizmu bilo jednakosti, ja vozim biciklu, partijski sekretar mercedes, u proseku opel.

(четвртак, 09. нов 2017, 13:18)
Srđan [нерегистровани]

P ključna deviza kapitalizma je: „Sve će biti samo moje” !!!

Ta trojica mogu još dosta da poprave svoje finansijsko-poslovne rezultate i da imaju više nego 80 odsto Amerikanaca. Uostalom, ključna američka menadžerska deviza, tj. moto, koji se izuzetno verno kopira u Srbiji, glasi: „Sve će biti samo moje” !!!

(четвртак, 09. нов 2017, 13:16)
anonymous [нерегистровани]

Komunizam

Zbog komunizma smo ovde gde smo sad, razoreni i unisteni.Neko ko je sposoban i uspesan treba da se stidi toga i da mu se sve uzme i da nekome ko nece da radi ili nije toliko sposoban ? Ko se razume u termin prvobitna akumulacija kapitala razumece sta govorim.

(четвртак, 09. нов 2017, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

...

I kod nas je isto, a nije vam valjao komunizam...