Кад Африканка постане Шумадинка

Када неког стварно волите за њега бисте били спремни да одете „на крај света“. У овом случају крај света је Шумадија, а заљубљена је Милен Младеновић. Kамерунка која се из своје Дуале у Камеруну удала у село Дубона код Младеновца.

У кући Младеновића важе стари шумадијски обичаји. Без кафе и ракије гости се не дочекују. Од овог пролећа њих послужује и снаја из Камеруна, која је умешна и у кухињи.

„Да, знам да спремим и добар гулаш. То сам већ спремала мом мужу, а после смо дегустирали заједно“, препричава Милен Младеновић.

Милен још увек није постала права Шумадинка. Сарму и печење ретко једе, а док певуши афричке песме најчешће зготови јела из завичаја.

Њен муж Ивица Младеновић објашњава да се некако сналазе и комбинују шумадијско-афрички начин живота.

„Мени је лако. Ја сам свој на своме, али њој није, треба се прилагодити. А највећи је проблем друштво. Доста људи не говори језике које она познаје, а то су француски и енглески“, каже Ивица.

У почетку је нису разумели чак ни укућани.

„Па ето како, објаснимо се. Мало она, мало ја. Објаснимо се рукамо и ето, па не може другачије“, прича свекрва Светлана и додаје да је комшијама у почетку било чудно када су чули да снаха стиже из Камеруна, али да је њима свеједно, јер људе не деле по боји коже. 

Свекар Драгослав Младеновић каже да све разумеју и да се труде да Милен у њиховој кући буде срећна.

У највећем камерунском граду Дуали, где су се и упознали, Милен је завршавала студије менаџмента, а Ивица радио као шеф возног парка.

Можда посао није нашла, али мужа јесте!

„Срели смо се у шпицу, у гужви. Девојка је пришла мом ауту, јер је у том тренутку тражила посао. Пошто сам ја тамо радио за једну јако познату велику компанију, она је препознала ауто компаније и једноставно пришла са својом биографијом коју је носила, питала ме да јој помогнем и пружила своја документа кроз прозор. Тако је то кренуло“, сећа се Ивица.

Тога дана посао није пронашла, али зато јесте мужа.

„Моји родитељи су реаговали позитивно подједнако као и моји пријатељи. Породица има шесторо деце, а ја сам најмлађа. Један брат је већ ожењен, а две сестре су удате. Родитељи су исто то очекивали и од мене. Када сам са Ивицом дошла код њих да им га представим као свог будућег мужа, отац је био веома задовољан“, истиче Милен.

После 10 месеци везе одлучили су да се из Дуале преселе у Дубону. Одлуку није донела лако, јер је о Србији знала само оно што је учила на часовима историје.

Срби и народ Батанга слични

„Али сам се распитала о свему. Моји родитељи су били једино мало забринути због безбедности. Слика Европе у Африци је потпуно другачија. Знали смо где се Србија налази, који је главни град, као и каква је њена историја, али и генерално и да је начин живота овде позитиван упркос ратовима и патњи“, каже ова Африканка и Шумадинка.

Милен припада народу Батанга са којим, каже, Срби имају много сличности, од којих истиче приврженост породици.

„Оно што највише ценим у Србији је баш та безбедност и заједништво које је међу људима. А веома ценим и славу као породични догађај и место окупљања. То ми је овде веома интересантно“, одговара Милен на питање шта јој се у Србији највише допада.

На сеоски начин живота већ се привикла, али понекад јој недостаје породица из Камеруна. Од обавеза нема времена за носталгију. Времена тек неће бити после Нове године, јер тада стиже и најлепша обавеза – беба Ђорђе.

број коментара 12 пошаљи коментар
(субота, 11. нов 2017, 11:53)
Milan [нерегистровани]

Fina i Lepa zena i zdravlje su najvece blago!

Ljubav uvek nadje svoj put. Sve najlepse u vasoj sreci!

(петак, 10. нов 2017, 20:14)
anonymous [нерегистровани]

bravo!

Bravo za komentar!

(петак, 10. нов 2017, 09:17)
anonymous [нерегистровани]

Par

Puno srece.Trebace Vam.Narocito sa ljudima.

(петак, 10. нов 2017, 07:26)
Жарко [нерегистровани]

: )

Кад стигне Ђорђе биће главни црнац у селу.
Слутим, сви ће га звати Црни Ђорђе.

(четвртак, 09. нов 2017, 23:00)
Milan Jarić [нерегистровани]

Ovde nema nikakvih računica i kalkulacija !

Kamerunka Milen je svojom snažnom karizmom opčinila Ivicu, koji je doživeo takvu katarzu da je jedini put za njih bio put u ljubav i sreću !!!

(четвртак, 09. нов 2017, 21:27)
anonymous [нерегистровани]

Obozavam ih

Svako dobro i puno lepe dece :)

(четвртак, 09. нов 2017, 19:03)
anonymous [нерегистровани]

@Namerna promocija

Blago Americi (Miamiju) sa takvima.

(четвртак, 09. нов 2017, 18:47)
Mita [нерегистровани]

neverica

Da li je moguće da se žene sa drugih krajeva planete dođu na selo u Srbiji a ove naše pokondirene tikve neće? Radije rade kod Kineza za 15 hiljada dinara i sikću kako ne mogu da nađu nekog jer su svi sa manom, sem njih naravno.

(четвртак, 09. нов 2017, 17:56)
anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Pre nego što napišete komentar, bar prvo prošitajte tekst. Gospođa Milen je fakultetski obrazovana žena, završila je menadžment. Došla je iz najvećeg grada u Kamerunu u selo u Šumadiji iz ljubavi, a ne kao izbeglica. Pošto očigledno niste baš obavešteni, značiće Vam informacija da je u Kamerunu prosečna plata 500 USD. Ali ono što je najbitnije, promašili ste poentu ove priče, a to je da ljubav nema granice. Hvala RTS-u na ovoj lepoj priči.

(четвртак, 09. нов 2017, 14:02)
anonymous [нерегистровани]

primer

da
ljubav
nema
granica