Драстично смањење рупе на озонском омотачу

Џиновска рупа на Земљином озонском омотачу смањује се и најмања је од 1988. године, саопштила је америчка свемирска агенција Наса. Рупа у озонском омотачу достигла је ове године највећу површину од 19,7 милиона квадратних километара, што је за три милиона квадраних километара мање него у 2016. години.

Фактори који су утицали на смањење јесу забрана коришћења штетних хемикалија, које су се користиле у производњи аеросоли и средстава за хлађење, као и временски услови у стратосфери - топао ваздух одбија хемикалије попут хлора и хрома који уништавају озонски омотач.

Сваке године, рупа достигне свој врхунац до средине септембра и онда почиње да се смањује.

Озон сачињавају три атома кисеоника, а у природи се појављује у мањим количинама. У горњој атмосфери, слој озона штити планету од потенцијално штетног ултраљубичастог зрачења, који могу да узрокују рак коже, оштете вид и униште усеве.

Рупа преко Антарктика се већ годинама смањује, највише захваљујући забрани штетних хемикалија. Највећа је била 2000. године, када је заузимала површину од скоро 30 милиона квадратних километара.

Упркос смањивању, рупа је и даље много већа него што је била 80-их година, када је откривена. Научници објашњавају да је опоравак озонског омотача спор процес и да ће бити потпун тек у 22. веку.

Ипак, уз предузете мере, Наса сматра да ће се рупа вратити на ниво оне из 80-их година негде око 2070. године.

Откриће рупе, које се десило пре 30 година, довело је до потписивања Протокола у Монтреалу, којим је, осим заустављања раста рупе, спасен велики број људских живота.

Уједињене нације процењују да би додатних два милиона људи оболело од рака коже да договор у Монтреалу није постигнут.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи