Чех јапанског порекла, а ултрадесничар против имиграната

Чешка ултрадесничарска странка Слобода и директна демократија (СПД), чији је лидер предузетник јапанског порекла Томио Окамура позивао Чехе да шетају свиње поред џамија и престану да једу кебаб, освојила је на парламентарним изборима у тој земљи нешто мало мање од 10,7 одсто гласова.

Ројтерс наводи да је СПД остварио изненађујуће добар резултат на таласу ултрадесничарског расположења у Европи, који је скоро на нивоу две странке пласиране одмах иза победничке партије АНО милијардера Андреја Бабиша, као и да би Окамура сада потенцијално могао да утиче на формирање владе.

Агенција наводи да је Окамура СПД основао 2015, а да је пре уласка у политику јавности постао познат по необичној путничкој агенцији за плишане играчке.

„Желимо да зауставимо исламизацију Чешке Републике, желимо нулту толеранцију према миграцији“, рекао је Окамура новинарима јуче након саопштавања незваничних изборних резултата.

Ројтерс наводи да је Окамура први пут у чешки парламент изабран 2013. на листи странке Зора која се залагала за директно бирање политичара на већину функција, али је касније избачен због нерегуларности у партијским финансијама.

Наводи се да је Окамура овог пута, осим на антиимигранстко расположење, играо на карту евроскептицизма међу многим гласачима и нападао ромску мањину.

Окамурина мајка је Чехиња, а отац Јапанац. Одрастао је у обе земље, а касније је у Јапану продавао кокице у биоскопима и водио путничку агенцију која је плишане играчке клијената водила у обиласке по Чешкој.

Ројтерс наводи да Окамура пре 2015. није припадао екстремној десници и да је 2011. био у жирију за избор Мис странкиње на којем су учествовале имигранткиње у Чешкој.

Две године касније је објавио слику своје девојке Чехиње у исламској одећи приликом уласка у џамију у Лондону, уз похвалу помоћи која му је ту указана, називајући то „финим искуством“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво