Таџ Махал изазива политичку буру у Индији

Чувени споменик Таџ Махал у индијском граду Агра нашао се у центру политичке олује пошто неки од чланова владајуће десничарске хиндуистичке странке тврде да маузолеј који је изградио могулски цар не одражава индијску културу.

Таџ Махал изазива политичку буру у Индији Таџ Махал изазива политичку буру у Индији

Посланик владајуће партије Баратија џаната - Индијске народне партије Сангет Сом назвао је споменик из 17. века „мрљом на индијској култури“ који су изградили „издајници“.

„Таџ Махал не треба да има место у историји Индије, јер су га изградили издајници", рекао је Сангет Сом и додао да је владар Шах Џахан био против хиндуса.

То није први напад на маузолеј који је изградио владар Шах Џахан за своју омиљену супругу у граду Агра на северу Индије, наводи агенција АП.

Контроверзни хиндуистички свештеник сада један од званичника државе Утар Прадеш, Јоги Адианах рекао је прошлог месеца да страни званичници који долазе да обиђу Таџ Махал треба да добију на поклон хиндуистичке религиозне књиге, уместо реплике чувеног споменика.

Федерална влада премијера Нарендре Модија такође се нашла на мети критика да покушава да изврши ревизију историје, посебно периода муслиманских средњовековних владара.

Званичници индијске државе Утар Прадеш недавно су избрисали Таџ Махал са званичног туристичког сајта, а на његово место су поставили приче о другим туристичким атракцијама, махом хиндуистичким храмовима.

Таџ Махал је највећа туристичка атракција у Индији и сваке године привуче око три милиона туриста. У граду Агра је због великог броја туриста отворено 200.000 радних места, што чини основу економије тог града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво