Еколошки армагедон, три четвртине летећих инсеката нестало за четврт века

Ново истраживање које је оставило научнике шокиране показало је да је број летећих инсеката у немачким природним резерватима у протеклих 27 година смањен за 76 одсто.

Инсекти су саставни део живог света на Земљи и кључни су за његов опстанак из два разлога. Они су један од главних начина преноса полена и главна су храна бројних других животиња.

Истраживање, објављено у часопису Plos One, засновано је на раду десетина аматерских ентомолога широм Немачке, који су се стриктно држали стандардизованих метода прикупљања података још од 1989. године.

Специјални шатори постављани су да се прикупе примерци летећих инсеката у 63 различита природна резервата.

Откривено је да је укупна количина уловљених инсеката опала за 76 одсто током периода од 27 година.

Упркос томе што се знало да је дошло до пада популације одређених инсеката, попут неких врста лептира и пчела, нови подаци пада укупне популације инсеката натерали су научнике да издају веома озбиљно упозорење да свет иде „према еколошком армагедону“, који ће имати велике последице на човечанство.

Нови подаци прикупљени у природним резерватима широм Немачке, али се могу пренети и на све делове света у којима је развијена пољопривреда, објашњавају истраживачи.

Узрок катастрофалног пада још није тачно познат. Научници су успели да као главне разлоге одбаце човеково мењање рељефа, као и временске прилике, али још чекају тачне податке о нивоу пестицида.

„Чињеница да се број летећих инсеката смањује толико брзо на тако великој територији је алармантно откриће“, каже Ханс де Крон, са Универзитета „Радбуд“ у Холандији.

„Инсекти чине око две трећине живог света на Земљи, али сада видимо да се дешава застрашујућ помор. Чини се да као људи огромна пространства правимо потпуно негостољубивим за највећи број животињских врста. Идем према еколошком армагедону. Уколико изгубимо инсекте, све остало ће се урушити“, објашњава професор Дејв Гулсон са Универзитета у Сасексу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи