Последњи осмех за старог пријатеља – на самрти препознала човека који је бринуо о њој

Шимпанзи Мами дијагностикована је неизлечива болест, а убрзо после тога 59-годишња бивша предводница колоније престала је да узима храну, склупчала се и одбијала да комуницира. Онда је дошао њен стари пријатељ, професор Јан ван Хуф, а Мама се насмејала, загрлила га и привукла његову главу на своје раме. Угинула је недељу дана касније.

Мама, бивша предводница колоније шимпанзи у зоолошком врту у Арнему у Холандији, одбијала је да узима храну и престала да комуницира, све док је професор и њен стари пријатељ Јан ван Хуф, ког је познавала од 1972. године, није посетио.

У тренутку када професор улази, Мама је склупчана и лежи на поду, а испрва не препознаје Ван Хуфа. Међутим, врло брзо је схватила о коме се ради, а онда је и осмех прекрио њено лице.

Видно радосна што је њен стари пријатељ дошао у посету, Мама му је додирнула лице, а онда га и загрлила и наслонила његову главу на њену.

Мама је угинула недељу дана касније.

Ван Хуф, професор бихевиоралне биологије на Универзитету у Утрехту, основао је 70-их година колонију шимпанзи са Мамом на њеном челу. То је уједно била и прва колонија шимпанзи која је одрасла у зоолошком врту.

Рођена је у дивљини, али је постала позната као „врховна дама“ њене колоније због њене доминантне природе.

После њене смрти, Франс де Вал, такође бихевиориста који је радио са Мамом, рекао је: „Била је изузетно снажна и доминантна личност, толико да ниједан мужјак који је желео да преузме примат није могао то да уради поред ње. Осим тога, често је смиривала страсти и ублажавала сукобе.“

„Недостајаће нам свима. Ретко сам се у животу сусрео са тако дивним створењем, било да је реч о људима или животињама“, истакао је Де Вал.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи