Откривен први римски амфитеатар у Јерусалиму

Мали, незавршени амфитеатар са кровом, највероватније из другог века наше ере, откривен је у Јерусалиму. Израелски археолози кажу да је реч о првом открићу Римског царства на територији града.

Откривен први римски амфитеатар у Јерусалиму Откривен први римски амфитеатар у Јерусалиму

Камена грађевина са 200 места за седење налазила се испод пролаза који је водио ка уздигнутом шеталишту на месту где је био древни јеврејски храм који је разорен око 70. године наше ере, преноси Ројтерс.

За разлику од отворених римских гледалишта, овај амфитеатар је највероватније био намењен за музичке манифестације или састанке градског већа, наводи Израелска служба за антиквитете.

„Ово је први пута да је грађевина налик на амфитеатар пронађена у Јерусалиму. То је веома узбудљиво“, рекао је Џо Узиел из Израелске службе за антиквитете и додао да је начин изградње вероватно из Исусовог времена.

Изградња је вероватно била прекинута у другом веку услед јеврејске побуне против римске власти.

Остаци амфитеатра пронађени су у близини локалитета познатог Јеврејима као Храмовна гора, а муслиманима као Харам ал Шариф на којем се налази комплекс џамије Ал Акса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи