Шведска прва у свету избацује готовину из употребе?

Шведска се све више удаљава од готовог новца у корист картица и апликација за мобилна плаћања, а сада је на путу да до 2023. године потпуно избаци готовину из употребе, тврди се у једној студији.

Шведска би кроз само неколико година могла да у потпуности постане дигитална, а готовина више неће бити коришћена нити прихватана у продавницама, према студији двојице истраживача са Краљевског института за технологију (КТХ) и из Школе за економију у Копенхагену, преноси НБЦ.

Тренутно се само 18 одсто плаћања у Шведској обавља у готовини, иако је готово сви продавци прихватају.

„Ми смо мала земља која је дуго времена имала стабилну демократију. За нас није проблем да је новац видљив само на интернет страници“, објаснио је један од заговорника новог система.

Упркос досадашњем напретку, и даље постоје оне групе који сумњају, а углавном је реч о старијим људима, особама са инвалидитетом, имигрантима и малим предузећима.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво