Ураган „Офелија“ изједначио рекорд из 1893. и прети Европи

„Офелија“ је постала 10. узастопна тропска олуја над Атлантиком која је ојачала у ураган, чиме је изједначен рекорд из 1893. године када се последњи пут догодио идентичан низ.

„Офелија“ не прети обалама САД, већ би могла да изазове забринутост у земљама западне Европе, јер тренутно је на путу ка Португалији, и највероватније ће прећи преко западног дела те земље.

Затим ће наставити ка западној обали Ирске као посттропска олуја. Иако се Република Ирска редовно бори са „остацима“ тропских олујних система, „Офелија“ ће до острва доћи као јачи систем од досадашњих „остатака“.

За Португалију је све ово још необичнија појава – „Офелија“ ће „очешати“ Азорска острва, архипелаг удаљен 1.500 километара од обала Португалије. Свега 15 познатих урагана је прошло у опсегу од 200 наутичких миља од Азорских острва.

Према речима Филипа Клоцбаха, истраживача урагана са Државног универзитета „Колорадо“, „Офелија“ је најјачи тропски циклон (термин који обухвата геолошке депресије, олује и урагане) који се нашао тако далеко на истоку Атлантика у месецу октобру, још од олује „Грејс“ из 2009. године.

Са „Офелијом“ као 10. званичним ураганом у Атлантском басену ове године до 11. октобра, сезона урагана над Атлантиком у 2017. постала је друга у низу рекордних сезона. На тај начин се изједначила са сезонама 1886, 1893, 1933. и 1995. године.

Ипак, сезона са највише урагана до средине октобра је она из 2005. године, када се укупно 12 урагана формирало до 11. октобра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво