Светски, а из Смедерева – сир са укусом тартуфа, лаванде...

У малој породичној сирани у Смедереву, производи се сир са укусом тартуфа, лаванде, али и сир који одлежава у црном вину. За један килограм оваквог сира потребно је готово 20 литара крављег млека.

У подухват производње пуномасног тврдог сира, каквог, кажу, није било на нашим просторима, ушли су сасвим случајно пре 10 година. Изазов је био направити овај царски сир од крављег млека који је годину дана одлежавао на јаворовом дрвету и за који је било потебно готово 170 литара млека.

„Овакве наше сиреве упоређују са сиревима из Француске, упоређују их, кажу да можемо комотно да станемо раме уз раме са свим светским произвођачима сира и не би се постидели ни мало“, каже произвођач Звонко Јовановић.

Пошто су мала породична фирма, два пута годишње прераде око 30 тона млека за сиреве који одлежавају у просеку око шест месеци у комори са посебним условима. До сада су произвели сир са укусом тартуфа, лаванде, аниса, жалфије, али новост за предстојећи Балкански фестивал сирева, је сир који је одлежавао у црном вину.

„У овом сиру, што је најбитније, нема додатака конзерванаса, нема додатака вештачких боја, значи све је природно. Природна је и ова плесан по њима тако сазревају, јер то и јесте процес сазревања“, објашњава Јовановић.

Овај сир није намењен свакодневној употреби, јер је комад од 50 грама реципрочан половини килограма белог сира. Због изузетно јаког мириса и укуса може да се конзумира са медом, чоколадом и грожђем, а за њега су посебно заинтересовани страни туристи на сајмовима.

„Људи који су га пробали и који су долазили оданде одушевљени су, кажу 'Да, то је оно што једемо и тамо'“, истакао је Јовановић.

Ове године, на Новосадском сјаму добили су златњу медаљу за квалитет, а жеља им је да са овим производом стигну на Европско тржиште и да поред Смедеревских вина буду својеврстан бренд овог града.

Остали аутори: Биљана Јовић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 14. окт 2017, 23:00) - Srba, Velika Britanija [нерегистровани]

@Sirana Jovanovic

Ne obazirite se na moj licni ukus ili na moje iskustvo. Rado cu probati Vase proizvode iako mi za sada ne zvuce privlacno. Iskreno i od srca Vam zelim da za 10 godina postanete najveci, najpoznatiji i najtrazeniji proizvodjac sira na svetu.

(четвртак, 12. окт 2017, 17:43) - Sirana Jovanovic [нерегистровани]

Carski Sir

Onda niste bili na pravim mestima,imamo i druge vrste sireva Carski sir Klasik

(среда, 11. окт 2017, 23:18) - Srba, Velika Britanija [нерегистровани]

Bizarno

Nikad nisam sreo nikoga, ni u Srbiji ni na Zapadu, da je rekao 'uh sto mi se sad jede sir sa ukusom tartufa ili lavande ili zhalfije....'.

(среда, 11. окт 2017, 22:35) - Sirana Jovanovic [нерегистровани]

Carski sir

Da imamo i takav sir

(среда, 11. окт 2017, 17:52) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Ima

li sira sa ukusom sira?

(среда, 11. окт 2017, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Svaka cast!