„Нобелова награда, шалите се?“

Извршна директорка Међународне кампање за забрану нуклеарног оружја, Беатрис Фин, рекла је да је данашњи позив, који је група добила неколико минута уочи званичног саопштења о добитнику Нобелове награде за мир, протумачила готово као добронамерну шалу.

Финова, како каже, није веровала да је ИЦАН добио Нобелову награду све до тренутка када је име групе изговорено на званичном месту у престоници Норвешке, Ослу.

Истиче да награда шаље поруку свим државама са нуклеарним арсеналом и свим државама које се ослањају на нуклеарно оружје за безбедност, да је то неприхватљиво понашање.

„Не можемо претити неселективном покољу стотина хиљада цивила у име безбедности. Тако се не гради безбедност“, навела је Финова.

Према речима председника норвешког комитета за Нобелову награду Берит Рејс Андерсена, Финова је на крају била одушевљена вестима да је њена организација добила Нобелову награду за мир.

Рад ИЦАН-а подржали су многи, укључујући и бивше добитнике Нобелове награде за мир - Дезмонда Тутуа, Далај Ламе, Џоди Вилијамс, поред тога и славни музичар Херби Хенкок, играч крикета Ијан Чепел, глумци Мартин Шин и Мајкл Даглас, удовица Џона Ленона, Јоко Оно...

Организацију је новембра 2012. године јавно хвалио и тадашњи генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун.

број коментара 3 пошаљи коментар
(недеља, 08. окт 2017, 10:01)
anonymous [нерегистровани]

Dopuštenje - sitnim slovima

Nemojte da vas zbunjuje njihova dobronamernost, lepo je rekla "neselektivnom".

(петак, 06. окт 2017, 17:13)
anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Organizacija je osnovana 2007.

(петак, 06. окт 2017, 13:49)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Da li je ta organizacija 1999.godine podržala bombardovanje Srbije osiromašenim uranijumom, ili su isto bili protiv?