„Нобелова награда, шалите се?“

Извршна директорка Међународне кампање за забрану нуклеарног оружја, Беатрис Фин, рекла је да је данашњи позив, који је група добила неколико минута уочи званичног саопштења о добитнику Нобелове награде за мир, протумачила готово као добронамерну шалу.

Финова, како каже, није веровала да је ИЦАН добио Нобелову награду све до тренутка када је име групе изговорено на званичном месту у престоници Норвешке, Ослу.

Истиче да награда шаље поруку свим државама са нуклеарним арсеналом и свим државама које се ослањају на нуклеарно оружје за безбедност, да је то неприхватљиво понашање.

„Не можемо претити неселективном покољу стотина хиљада цивила у име безбедности. Тако се не гради безбедност“, навела је Финова.

Према речима председника норвешког комитета за Нобелову награду Берит Рејс Андерсена, Финова је на крају била одушевљена вестима да је њена организација добила Нобелову награду за мир.

Рад ИЦАН-а подржали су многи, укључујући и бивше добитнике Нобелове награде за мир - Дезмонда Тутуа, Далај Ламе, Џоди Вилијамс, поред тога и славни музичар Херби Хенкок, играч крикета Ијан Чепел, глумци Мартин Шин и Мајкл Даглас, удовица Џона Ленона, Јоко Оно...

Организацију је новембра 2012. године јавно хвалио и тадашњи генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво