Прокупачка супербака – 40 година не одваја се од трактора!

Павлика Јовичић, 77-годишњакиња из Топличке Велике Плане, има једно од најлепших домаћинстава у селу. На четири хектара, осим пшенице и кукуруза, има најбоље уређене засаде вишања и шљива. Све послове обавља сама, користећи трактор од кога се не одваја 40 година, и вероватно је једина бака у Србији која земљу обрађује на овај начин.

„Фергусон тројка" 1977. годиште и 77-годишња Павлика не одвајају се већ 40 година: „Служи он мене. Пре бих из куће изашла него трактор да ми узме неко! Не, не, никако, то је мој живот!“

Иако је већ дубоко загазила у осму деценију, за Павлику је сваки дан радан. „Матора сам мало, али још се борим. Није баш лако док закрчи кардан, да укључиш и оно све, али ја сам се навикла“, прича ова бака.

Топличка Велика Плана некада је имала 600 домаћинстава. Данас у њој живи упола мање и углавном се баве пољопривредом. Мештани знају колико труда и рада треба да би се одржало имање, о Павлики имају само речи хвале.

„Све ради као неки најјачи човек. С трактором и тањира и прска и подрива и све, све што постоји. Супер је Павлика, нема човека који би могао да је замени“, сматра Станка Стевановић из Велике Плане код Прокупља.

Њен комшија Зоран Милевић истиче да неки не могу да се носе ни само са годинама, а камоли са захтевним послом који из дана у дан обавља Павлика.

Ових јесењих дана посла је много и у кући. Треба се припремити за зиму на падинама Јастрепца где снегови могу дуго да потрају. Од поврћа из своје баште Павлика је напунила подрум зимницом, дрва уредно сложила, па мирно чека прве снегове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво