Прокупачка супербака – 40 година не одваја се од трактора!

Павлика Јовичић, 77-годишњакиња из Топличке Велике Плане, има једно од најлепших домаћинстава у селу. На четири хектара, осим пшенице и кукуруза, има најбоље уређене засаде вишања и шљива. Све послове обавља сама, користећи трактор од кога се не одваја 40 година, и вероватно је једина бака у Србији која земљу обрађује на овај начин.

„Фергусон тројка" 1977. годиште и 77-годишња Павлика не одвајају се већ 40 година: „Служи он мене. Пре бих из куће изашла него трактор да ми узме неко! Не, не, никако, то је мој живот!“

Иако је већ дубоко загазила у осму деценију, за Павлику је сваки дан радан. „Матора сам мало, али још се борим. Није баш лако док закрчи кардан, да укључиш и оно све, али ја сам се навикла“, прича ова бака.

Топличка Велика Плана некада је имала 600 домаћинстава. Данас у њој живи упола мање и углавном се баве пољопривредом. Мештани знају колико труда и рада треба да би се одржало имање, о Павлики имају само речи хвале.

„Све ради као неки најјачи човек. С трактором и тањира и прска и подрива и све, све што постоји. Супер је Павлика, нема човека који би могао да је замени“, сматра Станка Стевановић из Велике Плане код Прокупља.

Њен комшија Зоран Милевић истиче да неки не могу да се носе ни само са годинама, а камоли са захтевним послом који из дана у дан обавља Павлика.

Ових јесењих дана посла је много и у кући. Треба се припремити за зиму на падинама Јастрепца где снегови могу дуго да потрају. Од поврћа из своје баште Павлика је напунила подрум зимницом, дрва уредно сложила, па мирно чека прве снегове.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 10:48)
Katarina [нерегистровани]

Fali nam više ovako vrednih ljudi

Svaka čast, i moja baka u 81-oj još uvek radi u bašti. Ovako vredne ljude rad i održava u životu.
Veliki pozdrav

(субота, 07. окт 2017, 01:55)
anonymous [нерегистровани]

Pavlika

Svaka čast super bako, želimo ti dug život i mirnu starost.

(петак, 06. окт 2017, 12:20)
anonymous [нерегистровани]

Za mene je ona Heroina.

Dva dana stoji ova lepa reportaza a niko da je prokomentarise.Selo vise mlade ljude ne interesuje,pa zsto bi onda i trosili dragoceno gradsko vreme saljuci neke hvalopojke.

(петак, 06. окт 2017, 11:53)
anonymous [нерегистровани]

godine su samo broj

Baka -zmaj!Svaka čast!

(петак, 06. окт 2017, 08:25)
anonymous [нерегистровани]

бака Павлика

Предивно! Бако, свака ти част!

(петак, 06. окт 2017, 07:25)
anonymous [нерегистровани]

odlican

Odlican prilog, cestitke RTS ekipi.
Samo se pitam, ko ce da pomogne baki kad zanemoca za par godina.
To je pitanje svih pitanja u Srbiji.

(петак, 06. окт 2017, 06:06)
Dalmatinac [нерегистровани]

Baba odmaraj

Ako ima neko mladji da preuzme. Ako ne sjedi baba i odmaraj zivot je kratak.

(петак, 06. окт 2017, 03:05)
anonymous [нерегистровани]

Eto, traktor je iz 1977, a jos radi i radice jos puno godina

Eto kakav kvalitet je bio u firmi IMT, a unistili su je zdruzeno oni kojima je samo zemljiste interesantno na kojem se fabrika nalazi.