И у Србији обележен 70. рођендан Таличног Тома

На недавно одржаном 15. Међународном салону стрипа обележено је 70 година од појављивања једног од најомиљенијих јунака француско-белгијске школе стрипа – Таличног Тома.

За 70 година широм света продато је око 300 милиона примерака стрипа. Преведен је на већину европских језика, објављиван у афричким и азијским земљама и свуда је познат под називом Лаки Лук.

Осим у Србији, захваљујући Душку Радовићу који га је, остајући веран оригиналној игри речима и духу нашег језика, назвао Талични Том.

Најбоље епизоде Таличног Тома настале су у сарадњи двојице генија сценаристе Рена Гошинија и цртача Мориса.

„Сви они елементи који постоје у класичном вестернуовде су изложени пародији, али пародији која истовремено поново рекреира мит Дивљег запада“, објашњава есејиста Зоран Ђукановић.

У стрипској стилизацији појављује се низ историјских личности са Дивљег запада, међу којима су банда шепртља Браћа Далтон, каубојка Каламити Џејн, озлоглашени Били Кид који је представљен као малолетни делинквент који терорише град и краде слаткише.

Топлина и хумор с којим су представљени јунаци и динамика приче разлози су зашто је Талични Том деценијама остао узбудљив и забаван читаоцима различитих генерација.

Ускоро ће са француског језика бити преведене и први пут код нас објављене епизоде с којима је почела легенда о усамљеном каубоју који пуца брже од своје сенке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво