И у Србији обележен 70. рођендан Таличног Тома

На недавно одржаном 15. Међународном салону стрипа обележено је 70 година од појављивања једног од најомиљенијих јунака француско-белгијске школе стрипа – Таличног Тома.

За 70 година широм света продато је око 300 милиона примерака стрипа. Преведен је на већину европских језика, објављиван у афричким и азијским земљама и свуда је познат под називом Лаки Лук.

Осим у Србији, захваљујући Душку Радовићу који га је, остајући веран оригиналној игри речима и духу нашег језика, назвао Талични Том.

Најбоље епизоде Таличног Тома настале су у сарадњи двојице генија сценаристе Рена Гошинија и цртача Мориса.

„Сви они елементи који постоје у класичном вестернуовде су изложени пародији, али пародији која истовремено поново рекреира мит Дивљег запада“, објашњава есејиста Зоран Ђукановић.

У стрипској стилизацији појављује се низ историјских личности са Дивљег запада, међу којима су банда шепртља Браћа Далтон, каубојка Каламити Џејн, озлоглашени Били Кид који је представљен као малолетни делинквент који терорише град и краде слаткише.

Топлина и хумор с којим су представљени јунаци и динамика приче разлози су зашто је Талични Том деценијама остао узбудљив и забаван читаоцима различитих генерација.

Ускоро ће са француског језика бити преведене и први пут код нас објављене епизоде с којима је почела легенда о усамљеном каубоју који пуца брже од своје сенке.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 15:17)
ukile [нерегистровани]

Dzoli

Imao sam album sa slikama Talicnog Toma, i secam se da je na jednoj slici pisalo gde Talicni Tom lezi na zemlji i govori Dzoliju : Dzoli kad provri, ubaci pasulj i nemoj da presolis. Super crtani.